ALMERE - Kevin Bakker (judo), Jonas de Geus (hockey), Steven Bergwijn (voetbal), Lilian de Geus (windsurfen), Desiree van Lunteren (voetbal) en Yara ten Holte (handbal) zijn genomineerd voor de categorieën Sportman en Sportvrouw van het jaar. Deze sporters hebben in 2018 uitzonderlijke prestaties geleverd in persoonlijke wedstrijden of in teamverband. De winnaars van beide categorieën worden op 27 februari tijdens het SNS Sportgala in het Topsportcentrum bekend gemaakt. Almeerders krijgen ook een stem. Vanaf vandaag kunnen ze via www.almere.nl/sportverkiezingen een stem uitbrengen op alle genomineerde sporters.

Kevin Bakker, Jonas de Geus en Steven Bergwijn maken kans op de titel Sportman van het jaar. Bakker werd afgelopen jaar gehuldigd als Nederlands Kampioen tijdens het NK Judo in Almere. De Geus won samen met het Nederlands hockeyteam de zilveren medaille op het WK hockey in India, en met de Almeerse hockeyclub handhaafde hij zich in de hoogste hockeyklasse van Nederland. Bergwijn speelt bij PSV en werd daarmee landskampioen en speelde in de Champions League. Ook maakte hij onderdeel uit van het Nederlandse elftal en plaatste zich daarmee voor de finales van de Nations League.

Bij de vrouwen zijn Lilian de Geus, Desiree van Lunteren en Yara ten Holte genomineerd. De Geus werd afgelopen jaar wereldkampioen windsurfen en plaatste zich hiermee voor de Olympische Spelen in Tokio (2020). Ook ontving ze afgelopen september de Almeerse Sportpenning. Van Lunteren speelde in 2018 bij Ajax waarmee ze landskampioen werd en de beker won. Ze kwam ook uit voor het Nederlands damesteam, waarmee ze zich plaatste voor het wereldkampioenschap in Frankrijk (2019). Afgelopen zomer maakte ze een transfer naar SC Freiburg. Ten Holte heeft met handbaltopclub Dalfsen in het voorjaar de nationale beker gewonnen. Ze behaalden daarnaast de tweede plaats bij de nationale landstitel. Ten Holte werd in 2017 nog uitgeroepen tot Almeers Sporttalent van het Jaar.

Stemproces
Van 6 t/m 17 februari is de keuze aan Almeerders. Zij kunnen via www.almere.nl/sportverkiezingen hun stem uitbrengen op alle genomineerden in de categorieën Sportploeg, Sportcoach, Paralympische sporter, Sporttalent, Sportman en Sportvrouw van het jaar. De winnaars worden vervolgens bepaald aan de hand van uitgebrachte stemmen van inwoners en die van de vakjury. Deze jury bestaat dit jaar uit Bob Friedländer (sportfotograaf), Timothy Beck (oud-topsporter), Martijn de Groot (sportverslaggever Omroep Flevoland), Rudi Tuijn (Sportservice Flevoland) en Martijn Rengelink (concerndirecteur gemeente Almere). De Almeerse Sportverkiezingen en het SNS Sportgala worden jaarlijks georganiseerd door het Sportbedrijf van de gemeente Almere. Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Bank, Baljetgroep en Vereniging Bedrijfskring Almere.