ALMERE - Onderzoek van ontwikkelingscombinatie V.O.F. De Vijfde Stad, de samenwerking van AM en Ballast Nedam Development, sluit aan bij de duurzaamheidsambitie van de gemeente Almere. Uit het onderzoek onder geïnteresseerde consumenten blijkt dat 75% van de respondenten de woningen in nieuwbouwwijk Larense Veld in Almere Haven zonder gasaansluiting wil laten uitvoeren. De ontwikkelingscombinatie gaat naar aanleiding van het onderzoek Larense Veld gasloos en energieneutraal ontwikkelen.

Wethouder Tjeerd Herrema: "Almere zonder aardgas is een behoorlijke uitdaging. Een groot project als Larense Veld bewijst dat het ook gaat lukken. Ik vind het fantastisch om te zien dat de potentiële bewoners de plannen juist aantrekkelijk vinden omdat er is gekozen voor aardgasvrij. Samen met bewoners en de markt zijn we zo goed op weg naar een Growing Green City."

Uniek op deze schaal

Nog niet eerder worden er op deze schaal in Almere aardgasvrije en energieneutrale woningen ontwikkeld met 35 ruime rijwoningen en 16 twee-onder-één-kapwoningen in de populaire stijl van de jaren dertig. De verkoop start medio april 2018.

Standaard innovatief verwarmingssysteem

Voor gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Ballast Nedam Development zijn de resultaten van dit onderzoek de reden om alle woningen aardgasvrij uit te voeren en energiecentrale woningen aan te bieden. Elke woning beschikt standaard over een innovatief verwarmingssysteem. Een warmtepompinstallatie in combinatie met zonnepanelen levert warmte en energie. Een zeer goede isolatie, slimme ventilatie en vloerverwarming doen de rest.

Larense Veld - enquête naar duurzaamheidswensen

Een belangrijke vraag bij de ontwikkeling was hoe duurzaam de woningen moesten worden. Door middel van een enquête onder geïnteresseerden, is onderzoek gedaan naar de bereidheid voor een gasloze en energieneutrale woning.Met meer dan 350 reacties is er sprake van een representatief onderzoek. Maar liefst drie kwart van de respondenten vindt het (zeer) aantrekkelijk dat de woningen zonder gasaansluiting worden gerealiseerd. Voor een kwart van de ondervraagden is het zelfs een reden om een woning in het project te kopen. Een meerderheid heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een zogenaamde Nul op de Meter woning en ruim een kwart heeft interesse in een energieneutrale woning met een EPC

De Laren

Larense Veld maakt onderdeel uit van De Laren. In deze nieuwe wijk in Almere Haven staan inmiddels woningen voor diverse doelgroepen. Bovendien zijn een supermarkt en een integraal kindcentrum al aanwezig. De Laren telt uiteindelijk ongeveer 450 nieuwe woningen.