ALMERE - Bij de aanvraag van een bijstandsuitkering zijn gegevens nodig over inkomen en leefsituatie. Zo kunnen wij goed bepalen wie er recht heeft op een bijstandsuitkering. Vanaf 26 september 9.00 uur werken wij bij de gemeente Almere met een nieuw systeem: een online vragenlijst die, net als bij de aangifte bij de Belastingdienst, bepaalde gegevens die al bekend zijn automatisch aanvult. Ook kunt u bewijsstukken meteen online meesturen met de aanvraag.

De vragenlijst kunt u vanaf 26 september 9.00 uur bereiken via almere.nl/uitkeringaanvragen. Tot die tijd kunt u gewoon een bijstandsuitkering aanvragen via de website van UWV, werk.nl. Vanaf 26 september 9.00 uur leidt werk.nl u naar de Almeerse website voor een bijstandsaanvraag. In de vroege ochtend van 26 september, van 00.00 uur tot 9.00 uur, kunt u tijdelijk geen bijstandsuitkering aanvragen omdat wij dan de systemen overzetten.

Hoe sneller de bewijsstukken binnen zijn, hoe sneller wij uw recht kunnen beoordelen
De vragenlijst maakt het aanvragen makkelijker, en als alle bewijsstukken meteen online worden meegestuurd kan het recht op bijstand ook sneller worden vastgesteld.

Geen DigiD?

Voor de online aanvraag is een DigiD nodig. Mensen die geen DigiD hebben kunnen deze aanvragen via digid.nl, en daarna een uitkering aanvragen. Zorg er dan wel voor dat u alvast een melding maakt van uw wens om een aanvraag te doen almere.nl/uitkeringaanvragen.

Heeft u geen toegang tot internet?

Dan kunt u gebruik maken van de computers in de balieruimte van Sociaal Domein. Neem uw bewijsstukken dan wel mee.

Komt u er niet uit?

Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Dan kunt u een een afspraak maken met de afdeling Werk en Inkomen via 14036.

Bijzondere bijstand

Het aanvragen van bijzondere bijstand verandert niet, u kunt bijzondere bijstand aanvragen via www.almere.nl/rondkomen.