ALMERE - Ongeveer 80 procent van de moeders start met het geven van borstvoeding, maar helaas doen zij dat minder lang dan ze vooraf hadden gewild.

Bijvoorbeeld door de angst dat zij te weinig melk hebben voor hun kinderen, pijn tijdens het voeden of omdat zij zich niet prettig voelen bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid of op het werk. Daarom roepen het Nationaal Platform Borstvoeding en de Landelijke Borstvoedingsraad gemeenten via Binnenlands Bestuur op hierin regie te nemen. Zij halen hierbij Almere aan als gemeente die deze rol al duidelijk pakt.

Volgens verantwoordelijk wethouder René Peeters vraagt het een lange adem om borstvoeding vanzelfsprekend te maken. Zijn advies: zoek verbinding met andere beleidsthema’s, communiceer actief over het belang van borstvoeding en bouw gezamenlijk met ondernemers, maatschappelijke organisaties en zorgverleners aan een beweging voor borstvoeding.

Almere kreeg zo'n anderhalf jaar geleden de plaquette 'borstvoedingsvriendelijke gemeente' van het Voedingscentrum uitgereikt.