ALMERE - Reizen via het nieuwe busstation ’t Oor wordt straks aangenamer. Nu staat de wachtende reiziger nog in weer en wind op het busviaduct boven de A6, maar eind 2021 is dat voorbij. Busstation ’t Oor krijgt een in het oog springend 100 meter lange overkapping over de gehele breedte.

Een door de gemeente uitgeschreven aanbesteding is gewonnen door Armada Mobility BV. Deze partij heeft een bijzonder ontwerp opgeleverd en zal de overkapping gaan bouwen. Gebruikersbeleving (beschutting tegen regen en wind), stedenbouwkundige kwaliteit en duurzaamheid waren de belangrijkste beoordelingscriteria in deze aanbesteding.

,,Ik vind het een ontzettend gaaf ontwerp en het is fantastisch nieuws voor de reizigers dat ze straks veel beter beschut kunnen wachten op de bus. ,t Oor is een belangrijke locatie, vooral voor busreizigers van en naar Almere Haven en Amsterdam. De gemeenteraad besloot in 2018 dat er een overkapping op het busstation moest komen voor het wel en wee van de busreizigers die naar onze stad komen en volgens mij heeft de winnaar prima aan die wens voldaan. Ik dank Armada Mobility BV dan ook en ik hoop op een voorspoedige bouw”, vertelt wethouder Julius Lindenbergh.

De basis van het ontwerp wordt gevormd door twee grote stalen hoofdliggers die de overkapping dragen en overgaan in een grote centrale wachtruimte. Door het deels licht doorlatende dak valt veel daglicht naar binnen. In het plafond van de wachtruimte wordt schematisch de plattegrond van Almere geperforeerd. Hierdoor ontstaat overdag een dynamisch daglichtpatroon op de vloer.
De kap wordt gemaakt uit volledig circulaire materialen: staal glas en bamboe. Op de kap liggen zonnepanelen die onder andere de energie leveren voor de reizigersinformatiepanelen en de verlichting ’s avonds.
,,Armada Mobility, de specialist in oplossingen voor de openbare ruimte, begrijpt als geen ander dat het belangrijk is de eindgebruiker op een duurzame wijze te ontzorgen. Voor het ontwerp hebben we de samenwerking gezocht met Arcadis om tot dit tot de verbeelding sprekende resultaat te komen. Door `t Oor te luister te leggen bij de 21ste-eeuwse reiziger, die zich comfortabel, sociaal veilig en duurzaam wil verplaatsen, en hun wensen te vertalen in dit ontwerp is een markante overkapping gecreëerd met een hoogwaardig verblijfsklimaat”, geeft Jan-Willem de Bie, directeur Armada Mobility aan.

Het ontwerp wordt eerst voorgelegd aan de welstandscommissie, en daarna verder uitgewerkt. De bouw start na de zomer van dit jaar en zal december 2021 gereed zijn.