ALMERE - Tijdens de feestelijke presentatie van het Esplanade-ontwerp tekenden elf partners een manifest. Bekende evenementen zijn het Bevrijdingsfestival en de Challenge Almere-Amsterdam triathlon. De centrumpartners zetten zich in voor nog meer levendigheid op de Esplanade ook met kleinere evenementen en activiteiten. Samen met de fysieke verbeteringen aan het plein wordt de Esplanade het hele jaar door een aantrekkelijke plek om naar toe te gaan.

Met dit manifest laten partners in het Centrum duidelijk zien dat zij zich samen inzetten voor afwisselende en aantrekkelijke activiteiten op de Esplanade. Wethouder Maaike Veeningen: “Wij vinden het belangrijk dat het centrum, en dus ook de Esplanade, een plek is waar je graag en veel komt. Met elkaar maken wij het er aangenaam verblijven voor Almeerders en onze gasten.” De ontwikkeling van Almere Centrum maakt onderdeel uit van Almere 2.0. Met dit programma investeren gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in diverse plekken om Almere door te laten groeien tot een nog mooiere en betere stad. Gedeputeerde Jan de Reus: “Investeren in Almere is belangrijk voor stad en provincie. Dit draagt bij aan de economische en toeristische ontwikkeling van de regio.

Manifest voor vakantiegevoel
De Esplanade ligt midden in de stad. Deze herinrichting is onderdeel van de strategie om het centrum te verlevendigen. Daarbij is het de bedoeling dat acht pleinen ieder een eigen sfeer en beleving krijgen. Voor de Esplanade is gekozen voor een sfeer van vakantiegevoel in de stad. Om hier met evenementen aan bij te dragen is het manifest getekend door: OndernemersVereniging Stadscentrum Almere, Almere City Marketing, Kunstlinie Almere Flevoland, Unibail-Rodamco-Westfield, Windesheim Flevoland, De Beren, Challenge Almere-Amsterdam, Apollo Hotel, Bierfabriek Almere, Bevrijdingsfestival Flevoland, Floriade en gemeente Almere.

Planning en afstemming met evenementen
De herinrichting van de Esplanade is zo gepland dat de bestaande evenementen daar zo min mogelijk hinder van ondervinden. Naar verwachting start de aanleg half september 2019, vlak na het EK Triatlon, en is het plein klaar voor het WK Triatlon in september 2020.