ALMERE - Erfgoedhuis Almere organiseert op 31 januari de eerste maandelijkse lezing van dit jaar. Dit keer staat de lezing in het Erfgoedcafé geheel in de teken van een nieuwe vorm van erfgoedonderzoek: digitale- of webarcheologie.


Webarcheologie
In de 21e eeuw zijn internet en computers niet meer weg te denken uit ons leven. Sinds kort zoekt men naar digitale diensten en producten uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, zoals de “opgraving” naar Atari cassettes uit 1982 met het mislukte spel E.T (vernoemd naar de gelijknamige film).

Deze maand is het 25 jaar geleden dat in Amsterdam De Digitale Stad (DDS) werd gelanceerd. Hoewel de virtuele stad in stilte verdween, is deze onlangs met behulp van webarcheologie weer gevonden en gerestaureerd. Jak Boumans, digitaal curator bij het bureau Electronic Media Reporting (EMR), gaat in op de vraag of in Almere ook een digitale stad heeft bestaan en wat hier nog van over is. Startte de gemeente Almere pas in 1997 met een officiële website of was er al een burgerinitiatief voor die tijd? Na afloop van de lezing ontvangen de aanwezigen een gratis exemplaar van Boumans’ boek Toen digitale media nog nieuw waren – pre-internet in de polder (1967-1997).


Datum:
Donderdag 31 januari 2019 van 17.00 – 18.15 uur
Locatie: Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten
Toegang Gratis. Aanmelden is niet nodig.


Meer informatie: www.almere.nl/erfgoedhuis

Erfgoedcafé
Elke laatste donderdag van de maand organiseert Erfgoedhuis Almere een bijeenkomst over de geschiedenis van Almere; het Erfgoedcafé. Onderwerpen die besproken worden hebben betrekking op archeologie en het erfgoed. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.