ALMERE - De Bomenstichting bestaat dit jaar 50 jaar en om dat te vieren heeft deze landelijke organisatie een sneeuwklokjesboom (Halesia) aangeboden aan gemeente Almere. Op woensdag 2 december was het feestelijke moment om de boom te planten met leerlingen van de Caleidoscoop, wethouder Hilde van Garderen en Peter Lommerse, bestuurslid van de Bomenstichting.

"Dat de leerlingen van groep 3 t/m groep 8 de boom hebben geplant is heel symbolisch. Kinderen hebben de toekomst en het is belangrijk om hen al zo jong mogelijk bij de natuur en een groene omgeving te betrekken. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen", aldus Wethouder Hilde van Garderen.

De negen kinderen liepen in groene laarsjes en met tuingereedschap over hun schouder, vanuit Basisschool Caleidoscoop in Filmwijk naar het Lumièrepark. Daar ontvingen Hilde van Garderen en Peter Lommerse de leerlingen. Gezamenlijk hebben ze de boom in de grond gezet, aarde eroverheen geharkt en sneeuwklokjes bolletjes in de grond geplant. Het herdenkingsbordje werd tenslotte feestelijk onthuld met de vlag van de Bomenstichting. Die boom staat!

Bomen geven zuurstof, schoonheid en schaduw
Peter Lommerse: "We bieden deze herdenkingsboom aan op een plek die een boom echt nodig heeft: naast de nog te bouwen brug naar Floriade die in 2022 plaatsvindt. En op het Floriadeterrein zijn natuurlijk ook vele bomen te bewonderen, zoals in het arboretum. Bomen zijn niet alleen mooi, maar onmisbaar als het gaat om waterbeheer, verkoeling van de stad, klimaat, opname CO2 en een prettige leefomgeving. Veel mensen voelen zich betrokken bij bomen. Bomen kennen een andere tijdsdimensie dan wij en betekenen voor veel mensen ook emotie en geborgenheid".

Een boom brengt liefde
De kinderen vonden het bijzonder om de boom te planten en zijn zeker van plan om af en toe nog een kijkje bij de boom te gaan nemen. Ze gaan dan letten op de blaadjes en de witte bloemen en zijn benieuwd hoe de boom groeit. "Een boom brengt liefde". "Zonder een boom kunnen we niet leven" en 'Ik doe graag iets voor de natuur''. Wat een mooie uitspraken van de kinderen!

Bekijk de video online
In verband met corona konden er helaas geen genodigden bij zijn. Daarom was filmploeg ALLY Life erbij om een video te maken van dit speciale moment. De video is vanaf 8 december te zien via Groenengezond.almere.nl. Meer informatie over de Bomenstichting via www.bomenstichting.nl.