ALMERE - Het was een groot feest woensdagavond in het Almeerse stadhuis. Leerlingen van het praktijkonderwijs werden in een feestelijk versierde Burgerzaal ontvangen. Daar mochten zij hun startdiploma in ontvangst nemen in aanwezigheid van familie, vrienden en werkgevers. Wethouder Jerzy Soetekouw reikte de diploma’s uit en feliciteerden de leerlingen met hun behaalde prestaties.


Jerzy Soetekouw: “De uitreiking van de startdiploma’s toont aan dat het loont om te investeren in iedere Almeerder. Ik vind dat ieder talent verzilverd moet worden. Dat deze jongeren nu een diploma hebben behaald, is een erkenning van hun talent. Ook richting de toekomstige werkgevers”.

De leerlingen die het startdiploma hebben ontvangen, sluiten hun schoolperiode af en zijn klaar voor de arbeidsmarkt. Zij kunnen bijvoorbeeld aan het werk als heftruckchauffeur, orderpicker, lasser of ICT-assistent. De meeste leerlingen hebben intussen al een baan gevonden. Daar hebben zij begeleiding bij gekregen die doorgaat wanneer ze eenmaal aan het werk zijn. Dit draagt bij aan het streven naar een passende arbeidsplek voor iedere jongere.

Doorzettingsvermogen en praktijkkennis Het startdiploma is net zoiets als een startkwalificatie. Elke leerling in Nederland moet een startkwalificatie halen: een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger. Zo’n startkwalificatie geeft voldoende ‘bagage’ om verder te studeren of werk te vinden. Voor sommige leerlingen is leren tot dat niveau echter een te zware opgave. Ze zijn gewoon beter met hun handen. Met het startdiploma kunnen deze leerlingen bij toekomstige werkgevers in Almere laten zien dat ze over voldoende doorzettingsvermogen en praktijkkennis beschikken.