ALMERE - Betaalbaar en energiezuinig wonen in Almere Buiten.
Wethouder Ypma (wonen, PvdA) roept Almeerders op die een betaalbare woning zoeken en graag de handen uit de mouwen steken zich te melden bij de informatie avond over WikiHouse zelfbouw, op 19 juni. Ypma: ,,Heb je altijd al je eigen woning willen ontwerpen én bouwen? Ben je starter op de woningmarkt? Woon je in een sociale huurwoning of sta je op een wachtlijst? Of ben je gewoon super enthousiast over WikiHouse? Schrijf je dan nu in voor WikiHouse De Stripmaker; een uniek zelfbouwproject in Almere Buiten."


Het project biedt ruimte aan 28 woningen van 50 tot 90 m2 gebruiksoppervlakte met woonlasten – netto hypotheekkosten en energielasten – vanaf ca. € 550,-. Er zijn drie woningtypen beschikbaar: vrijstaand, hoek- en tussenwoning. Meer informatie? Meld je aan voor de informatieavond van 19 juni op www.wikihousedestripmaker.nl. Inschrijven voor het project kan tot 27 juni 2019 12.00 uur, daarna start de selectieprocedure.


WikiHouse-toolbox

Voor de woningen wordt gebruik gemaakt van de WikiHouse-bouwmethode. Dit is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket waarmee je zelf je huis kunt ontwerpen en bouwen. Voor de woningen op De Stripmaker wordt er een speciale 'WikiHouse-toolbox' ontwikkeld, waarmee je zelf je woning kunt samenstellen. De toolbox is als het ware een blokkendoos met verschillende bouwelementen. Hiermee kun je het casco van je woning zelf vormgeven. De toolbox biedt veel keuzevrijheid en houdt het ontwerp betaalbaar.


Zelfbouw is ook écht zelf bouwen

Als het ontwerp klaar is, freest een computergestuurde zaag plaatmateriaal tot handzame onderdelen. Die vormen gezamenlijk het bouwpakket voor het casco van de woning. Aansluitingen en verbindingen zijn zo eenvoudig mogelijk ontworpen. Je kunt je huis daardoor zelf of met behulp van vrienden in elkaar zetten en afbouwen. Zelfbouw is bij WikiHouse De Stripmaker dus ook écht zelf bouwen. Hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten.


Eerste grote WikiHouse project

Met WikiHouse De Stripmaker worden er voor de eerste keer in de wereld WikiHouse-woningen op grote schaal gebouwd. Het Woningbouwatelier is de initiatiefnemer voor dit unieke zelfbouwproject. In 2018 realiseerde het Woningbouwatelier in Almere het eerste Nederlandse WikiHouse. Hiermee is de WikiHouse bouwmethode uitvoerig is getest – met een positief resultaat – aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Door de ontwikkeling van WikiHouse te ondersteunen, komen nieuwe oplossingen voor het tekort aan betaalbare, energiezuinige en passende woningen in beeld.


Over het Woningbouwatelier

Het Woningbouwatelier is een samenwerkingsverband van de gemeente Almere, het Rijksvastgoedbedrijf en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het initieert en begeleidt experimenten die antwoord proberen te geven op maatschappelijke vraagstukken in relatie tot wonen. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het programma Almere 2.0. Met dit programma werkt de gemeente Almere samen met de provincie Flevoland en het Rijk aan de integrale stedelijke ontwikkeling van Almere om bestaande kwaliteiten te versterken en de stad verder te ontwikkelen als een toekomstbestendige groene, duurzame en levendige stad.