ALMERE - De kosten voor de aanleg van de riolering in Oosterwold zijn hoger dan eerder verwacht. De raad heeft hiervoor eerder 59 miljoen euro vrijgemaakt. Uit de aanbesteding blijkt dat de aanleg, zonder ingrijpen, 28 miljoen euro duurder uitvalt en uitkomt op 87 miljoen euro. Deze stijging is het gevolg van gestegen bouwkosten, aanpassingen in het ontwerp en aanvullende werkzaamheden op kavels. De kosten van het verwijderen van de installaties op de kavels vormen de grootste tegenvaller.
Kosten verder verlagen
Het college stelt een aantal maatregelen voor om de meerkosten omlaag te krijgen of anders te verdelen. Een van de maatregelen is het afstappen van het uitgangspunt dat de gemeente de bestaande waterzuiveringsinstallaties op particuliere kavels verwijdert. In plaats daarvan maken de bewoners de keuze om deze installaties te zelf te laten verwijderen of juist te houden. De installatie kan dan gebruikt worden als wateropslag en zo bijdragen aan klimaatadaptatie. De verwachting is dat deze maatregel een aanzienlijke kostenbesparing zal opleveren.
Kosten uit de opbrengsten van Oosterwold betalen
Daarnaast voert de gemeente het gesprek met de andere betrokken overheden, waaronder de provincie Flevoland en het programma Almere 2.0, over het verdelen van de resterende meerkosten. Doel is om de te maken kosten in Oosterwold zo veel als mogelijk te betalen uit de opbrengsten van het gebied.
Complexe operatie
De kosten zijn hoger vanwege de complexiteit van de werkzaamheden. In een traditionele gebiedsontwikkeling leg je vooraf de riolering aan. In Oosterwold moeten nu nog veel ondergrondse werkzaamheden worden uitgevoerd terwijl er bovengronds al volop geleefd en gewoond wordt.
In gesprek met bewoners
Voor de bewoners ontstaat nu een nieuwe periode van onzekerheid. Tijdens deze periode blijft de gemeente in gesprek met de bewoners uit het gebied en zet zij zich in om de best mogelijke oplossing te realiseren zonder onnodige kosten te maken. Op 11 juni staat een bijeenkomst gepland waarvoor de inwoners worden uitgenodigd om samen in gesprek te gaan over de laatste stand van zaken. Het reguliere onderhoud van de IBA's, CBA's en filters gaat gewoon door.
Besluitvorming en definitieve keuzes
De voorgestelde oplossingsrichting vraagt om het herzien van een eerder genomen raadsbesluit uit 2023. In het najaar komt het college met een nieuw raadsvoorstel en wordt gedeeld met de raad welke kostenbesparingen gerealiseerd kunnen worden met