ALMERE - Vanaf 7 februari 2022 is de handhaving gestart in de nieuwe betaald parkeergebieden (de schilwijken/oude blauwe zonegebieden). Voorafgaand is er een periode gecontroleerd met alleen maar waarschuwen om de parkeerders te laten wennen aan de nieuwe situatie.


Waar moet je vanaf 1 januari 2022 aan denken?

Bewoners

Had jij als bewoner van de blauwe zone een geldige bewonersontheffing? Deze is per 1 januari 2022 automatisch omgezet naar een vergunning voor het betreffende gebied en voor de betreffende geldigheidsduur. Net zoals voorheen met de ontheffing moet ook de vergunning op de oorspronkelijke vervaldatum worden verlengd. Je dient zelf je product te verlengen. Vanuit Parkeerservice (P1) krijg je hierover 4 tot 6 weken van tevoren bericht.

Bezoek van bewoners

De bezoekersregeling voor bezoek van bewoners blijft. Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van papieren bezoekerskaarten niet meer mogelijk. Overgebleven kaarten mag je nog tot uiterlijk 1 maart 2022 inleveren bij Parkeerservice om deze om te zetten in parkeersaldo in de BezoekersApp.

De bezoekersregeling kan je aanvragen via het e-loket. Bekijk de instructiefilm via YouTube.

Overige parkeerders

Parkeerders kunnen betalen via de betaalapps voor mobiel parkeren (bijvoorbeeld van de ANWB, Yellowbrick of Parkmobile). Voor het mobiel parkeren worden zonenummers gehanteerd. Controleer altijd of je het juiste zonenummer hebt geselecteerd.

Zonenummers

  • Odeongebied: 36015
  • Staatsliedenwijk: 36041
  • Stedenwijk-Noord: 36042
  • Stedenwijk-Midden: 36043
  • Filmwijk: 36044
  • Randstad: 36045

Dit nummer staat ook op de paal bij de parkeerautomaten vermeld. Ook staat het nummer op het zonebord onder het bord 'begin betaaldparkeren/parkeerverbod zone'.

Parkeerautomaten

Op centrale plekken en bij de grotere parkeerterreinen staan nog parkeerautomaten. Hier kunnen parkeerders het kenteken invoeren en betalen met hun pinpas. Let op: meld altijd het kenteken aan om het eerste uur gratis te kunnen parkeren. Bij de parkeercontrole scant de scanauto de kentekens. Op basis van het kenteken wordt gecontroleerd of er een geldig parkeerrecht is voor de betreffende zone en voor de betreffende tijdsperiode. Daarom moet je altijd je kenteken aanmelden.

De locaties van de automaten vind je op de pagina parkeren.almere.nl/parkeren-in-almere-gaat-veranderen.

De betaaltijden zijn:

  • Maandag t/m woensdag: 9:00 - 22:00 uur
  • Donderdag t/m zaterdag: 9:00 - 24:00 uur
  • Zondag: 12:00 - 17:00 uur

Tarieven:

Eerste uur gratis, daarna €1,- per uur. Het maximum tarief is €5,- per dag.