ALMERE - Vijf Almeerders zijn vrijdag door burgemeester Hein van der Loo benoemd tot Groot Mens 2023. Irina, Youri, Desiree, Gaby en Mark maken zich al jaren hard voor een gezonde jeugd, onder andere door Almeerse kinderen te trainen, mentaal te steunen en een veilige speelplek te bieden. Zij zijn genomineerd door mede-Almeerders.

Almere is een groene stad waar je gezond kan opgroeien, maar helaas heeft niet iedereen dezelfde kansen. Samen met Almeerders werkt de gemeente eraan om de stad nóg gezonder te maken voor iedereen. Wij gunnen het elk kind om gezond op te groeien, lekker in hun vel te zitten en zich te ontwikkelen zoals ze zouden willen.

Wie zijn de Grote Mensen van 2023?

Mark Roth, gymleerkracht, creëerde in zijn vrije tijd en met veel hard werken een speelplek in de straat, zodat de kinderen weer veilig kunnen spelen. Irina de Graaf, die bij haar kickbocksschool La Taurina jonge meiden helpt met hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, en veel begeleiding biedt aan stagiaires. Youri Swart, ooit zelf een pestkop, maar hij geeft nu weerbaarheidstrainingen en antipestprogramma's via zijn Warrior Academy.

Gaby Waakhuijsen, zette Theaterschool Almere op en coacht haar leerlingen door moeilijke perioden.

Desiree Schaapherder, gymleerkracht, die in haar vrije tijd kinderen traint op de atletiekbaan. Elk kind na een training van haar van de baan loopt, staat steviger zijn schoenen en voelt zich gezonder.

Burgemeester Hein van der Loo, zelf zoon van twee gymleerkrachten, bedankt deze grote mensen hartelijk voor hun bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van onze Almeerse jeugd: 'Mentale en fysieke gezondheid gaan samen, dat blijkt uit de verhalen van deze grote mensen. Gezond kunnen opgroeien gaat niet alleen om een gezond gewicht, maar ook om een blij gezicht.'

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd.

De gemeente Almere werkt samen met JOGG, de GGD en vele andere organisaties, sportverenigingen en scholen aan het gezonder maken van de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren. Veel sportkantines, scholen en andere organisaties hebben hun omgeving bijvoorbeeld al rookvrij gemaakt, hebben oog voor mentale gezondheid én maken de gezonde keuze makkelijker in de kantine. Maar de gezonde keuze is nog lang niet altijd en overal de makkelijke. Samen werken we aan verbetering, opdat gezond gewoon wordt.

Over JOGG: Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd (12 t/m 17 juni) vragen gemeenten door heel het land aandacht voor een omgeving waarin kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien.

Om dat voor elkaar te krijgen zijn er échte Grote Mensen nodig. JOGG is kennispartner van gemeenten. Samen zorgen we dat onze jeugd gezond kan opgroeien. We maken, in beleid en praktijk, de leefomgeving gezonder, zonder barrières voor een gezonde leefstijl. Kijk voor meer informatie op www.jogg.nl.