ALMERE - De gemeente Almere gaat de containers voor groente-, fruit- en tuinafval strenger controleren. Dit is nodig omdat er in het Almeerse gft veel te veel afval zit dat er niet in thuishoort. Dat is zonde, want van goed gft kan compost worden gemaakt. Afgekeurd gft wordt verbrand.


In te veel gft-containers in Almere zit afval wat er niet in thuishoort, zoals plastic zakken, glas, vuilniszakken en luiers. Zoveel, dat de gemeente het ingezamelde gft nog een keer extra moet laten controleren en opschonen voordat het naar een gft-verwerker kan. Dat kan en moet dus beter.

Jesse Luijendijk, wethouder circulaire grondstoffen: "Goed afval scheiden is echt iets dat we samen moeten doen. Veel Almeerders zijn zich daarvan bewust. Zo was er heel veel interesse in de gft-bakjes voor op het aanrecht die wij gratis hebben uitgedeeld. Daar ben ik heel blij mee." Wethouder Alexander Sprong van handhaving vult aan: "We hebben ook de medewerking nodig van Almeerders die minder bezig zijn met goed afval scheiden. Effectiever controleren kan daarbij helpen."

Afvalcontroleurs

De gemeente gaat daarom wijk voor wijk de gft-containers controleren. Inwoners worden per brief geïnformeerd als de controles in hun wijk beginnen. Afvalcontroleurs voeren de controles uit. Zij lopen voor de vuilniswagen uit en controleren het gft in de containers. Als er blijkt dat er afval in de container zit dat er niet in thuishoort, hangen zij een gele kaart aan de container. Dit is een waarschuwing. Om te voorkomen dat er verkeerd afval in de vuilniswagen terechtkomt, leegt de gemeente de container niet. De inwoner moet dan zelf het verkeerde afval eruit halen en de gft-container opnieuw aanbieden. Gaat de inwoner voor een tweede keer in de fout, dan volgt een rode kaart en mogelijk een boete van 100 euro. Handhavers nemen dan contact op met de bewoners van het huis waar de container hoort.

Almere.nl/afval

Vervuiling in het afval is niet altijd een kwestie van bewust verkeerd afval aanbieden. Soms is gewoon niet helemaal duidelijk welk afval waar thuishoort. Op Almere.nl/afval kan bij twijfel eenvoudig worden opgezocht in welke container iets thuis hoort.