ALMERE - De markante Almeerse persfotograaf Bob Friedländer wordt vandaag, woensdag 9 maart 2022, tachtig jaar. Stadsarchief Almere is trots dat zij het fotoarchief met Almeerse foto’s van Bob Friedländer mag beheren. Gefeliciteerd Bob met je 80ste verjaardag!

Bob Friedländer begon in de jaren zestig als fotograaf in Amsterdam. In 1980 verhuist hij naar Almere en wordt de vaste persfotograaf van dagblad De Almare naast zijn werk voor nationale kranten. Tussen 1979 en 2016 maakt Bob heel veel foto’s van de stad, vaak geholpen door zijn vrouw Michelle. In 2014 kreeg hij als eerbetoon voor zijn werk een tegel in de Almeerse Walk of Fame. In 2016 stopt hij met fotograferen.

Hij heeft in zijn leven meer dan een miljoen foto’s gemaakt. Ruim 200.000 daarvan zijn gemaakt in Almere. Veertig jaar lang legde Friedländer de geschiedenis van Almere vast. Legendarische foto’s horen daarbij, zoals een smeekbede van landdrost Han Lammers voor een spoorlijn naar Almere uit 1979 of die van chimpansee Antoine die in 1999 ontsnapte bij Stichting AAP.

Collectie Stadsarchief Almere
Gelukkig zijn alle fotonegatieven bewaard gebleven. Stadsarchief Almere heeft zijn hele collectie Almere foto’s in beheer. Een deel van de foto’s is digitaal toegankelijke via de database digitaalerfgoed.almere.nl en op de speciale Bob Frieländer pagina op stadsarchief.almere.nl. De komende jaren streeft het stadsarchief er naar om álle 200.000 fotonegatieven van Friedländer te digitaliseren en op termijn online te plaatsen.