ALMERE - Bij gesprekken met instanties kunnen bewoners zich gratis en laagdrempelig laten bijstaan. Om het gesprek goed voor te bereiden, bijvoorbeeld. Of om te helpen iemands persoonlijke verhaal en vragen helder te verwoorden. Mensen kunnen iemand uit hun eigen netwerk benutten als meedenker. Ze kunnen ook (of daarnaast) een ervaringsdeskundige vrijwilliger van OCO Almere inschakelen of iemand met professionele ervaring van de organisatie MEE.

Over de invulling van onafhankelijke cliëntondersteuning is veel te doen. Het staat stevig op de agenda van de Tweede Kamer en minister De Jonge van Volksgezondheid. De invulling binnen gemeenten verschilt nog enorm. Het concept van Almere is bijzonder te noemen. Niet voor niets is Almere benoemd als een van de landelijke koplopergemeenten. Sterk aan de Almeerse aanpak is dat het de ervaring benut die aanwezig is in de samenleving. Daarnaast blijft MEE hun opgebouwde professionele cliëntondersteuning inzetten.

Benieuwd naar de ervaringen van de landelijke koplopergemeenten en hun geleerde lessen tot nu toe? Movisie heeft ze gebundeld in de uitgave 'Het eerste jaar koplopers'.