ALMERE - Ons stadscentrum is in korte tijd bedacht en gebouwd, veertig jaar geleden was het nog leeg. Elke Almeerder weet er nu wel zo ongeveer de weg naar het station, de markt, het stadhuis of het politiebureau. Maar het heeft niet veel gescheeld of dat had allemaal ergens anders gelegen. Aan de Schoutstraat geen politiebureau en op de Grote Markt vind je enkel terrasjes. Het ziekenhuis had zo in Muziekwijk kunnen liggen aan de Hoge Ring en zelfs het station is verplaatst. Waarom is het zo geworden als we het nu kennen?

Brans Stassen was als stedenbouwkundige van begin af aan bij het ontwerp van Almere Stad betrokken. Hij vertelt op donderdag 31 maart over de geschiedenis van het stadscentrum. Hoe kwam het oorspronkelijke plan tot stand? En hoe kwamen vier bekende stedenbouwkundige bureaus in competitie met een plan voor de laatste open plekken in het gebied? Hoe kan stedenbouw ook wel eens een vorm van "knutselen" zijn?

Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis

Praktisch

Het Erfgoedcafé vindt digitaal plaats op donderdag 31 maart. Het start om 19:30 en duurt tot 20:30. Digitale inloop vanaf 19.15 uur. Toegang is gratis. Geïnteresseerden melden zich van tevoren aan via archeologie@almere.nl, geven zich op via het facebookevenement of kunnen direct naar de website www.gotomeet.me/erfgoedcafe gaan. Benodigd: computer, tablet of telefoon met microfoon indien men vragen wilt stellen. Let op: de Erfgoedcafé's worden opgenomen. Wil je niet in de opname komen? Graag je camera uitzetten. Je wordt niet gebeld door ons. Lukt het niet om in de vergadering te komen? Contactgegevens voor ondersteuning vind je op almere.nl/erfgoedhuis onder de kop Erfgoedcafé.