FLEVOLAND - Ook dit jaar komen veel Flevolanders in de knel door hun torenhoge energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen. De voorwaarden verschillen enorm per gemeente, blijkt uit eigen onderzoek van Independer. In Flevoland blijken gemeenten coulanter dan in veel andere provincies: ze hanteren vaker een ruimere inkomensgrens waardoor meer mensen de toeslag kunnen aanvragen.

Energietoeslag

De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 alleen uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120% van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen en 29,2% van de Nederlandse gemeenten doet dit ook.

In Flevoland zijn gemeenten over het algemeen coulanter. Binnen de provincie heeft zelfs de helft van de gemeenten een ruimere inkomensnorm. Huishoudens met een iets hoger salaris hebben hier ook recht op de volledige energietoeslag.

Wie heeft er recht op de energietoeslag?

Voor zover bekend kan elke Flevolander met een inkomen tot en met 120% van de bijstandsnorm een energietoeslag over 2023 aanvragen. De gemeenten gerangschikt van meest naar minst ruime inkomensgrens:

  • Tot en met 130% van bijstandsnorm: Noordoostpolder en Dronten

  • Tot en met 125% van bijstandsnorm: Almere

  • Tot en met 120% van bijstandsnorm: Urk

  • Inkomensnorm onbekend op 12 december: Zeewolde


In Flevoland minder haast met aanvragen

Als men recht heeft op de energietoeslag 2023, moet men zich bewust zijn van de uiterste aanvraagdatum. Deze kan verschillen per gemeente en loopt in Flevoland uiteen van 31 maart tot 31 juli 2024.

Men heeft dus nog wel even de tijd en dat is in scherp contrast met veel andere gemeenten buiten de provinciegrenzen. Zo kun je in 15 gemeenten verdeeld over het hele land slechts tot 31 december 2023 de energietoeslag over 2023 aanvragen.

Als men benieuwd is naar de resultaten van de gemeente, kan men dit onderzoeken op de site van Independer.