ALMERE - Tijdens de Winter Pride Walk in Almere is het eerste transgenderzebrapad ter wereld in gebruik genomen door wethouder Jerzy Soetekouw. De Winter Pride Walk vormde de afsluiting van het Pride seizoen, waarin de Regenboog-community zich zichtbaar toont en aandacht vraagt voor zaken die nog niet goed geregeld zijn.

Transgenderpad zorgt voor zichtbaarheid
Transpersonen hebben ook in Nederland te maken met stigmatisering en discriminatie. Dit uit zich onder meer in de sociale omgeving, door verbreking van familiebanden, extreem lange wachtlijsten voor de medische transitie, het hoge zelfdodingscijfer onder regenboogjongeren en een onevenredig grote werkloosheid. Bij zorgverleners, verzekeraars en overheden is onvoldoende kennis over transpersonen. Organisator Suzanne van der Laar: “Het transgenderpad is een zichtbaar statement in Almere waarmee door bewustwording de discussie over transgenderbeleid een positieve wending krijgt. Ook transgenderpersonen moeten, net als iedereen, trots kunnen zijn op zichzelf. ‘Proud to be me’ is daarom dit jaar ons thema. Dat we tegelijkertijd ook een regenboogzebrapad in gebruik nemen, onderstreept de bijzondere positie die transpersonen in onze community innemen, omdat zij extra steun verdienen.”

Begin van nieuw beleid
Deze eerste Winter-Pride markeert het begin van nieuw beleid in Almere voor de regenboogcommunity. Wethouder Jerzy Soetekouw: “Almere is - met veel andere gemeenten - een regenboogstad. Met de opening van het transgenderzebrapad wordt nog eens extra benadrukt dat de leden van de regenboogcommunity in onze stad zichzelf moeten kunnen zijn in alle aspecten van het leven: op school, op het werk, bij je vereniging of in het uitgaansleven. De regenboogcommunity - zowel jongeren als volwassenen - heeft te maken met scheldpartijen, pesterijen, seksueel en fysiek geweld, bedreigingen en verstoting. Enkel omdat ze homo, lesbienne, biseksueel, transgender of een interseksepersoon zijn. Dat is, ook in onze stad, onacceptabel. In Almere mag iedereen zijn wie die wil zijn. Almere is een stad waar iedereen zich thuis mag voelen en zich overal geaccepteerd en gewaardeerd mag weten.”

Mario Pot, stadscoördinator voor Almere van het COC Amsterdam: “Met deze ontwikkelingen en de steun van de gemeente kunnen we een volwaardig aanbod van activiteiten voor de regenboogcommunity verzorgen. Vooralsnog onder de vlag van COC Amsterdam, maar wie weet in de toekomst als volwaardige COC-afdeling Almere. Met 200.00 inwoners is er per slot van rekening genoeg te doen.”