ALMERE - Gemeente Almere en het UWV hebben gezamenlijk sinds de start van het Floriade Werkbedrijf een miljoen euro bespaard op het uitgeven van uitkeringen. Dankzij de samenwerking tussen gemeente Almere, UWV en Randstad hebben veel mensen een betaalde baan gevonden. Wethouder Sociaal Domein Jerzy Soetekouw: "Een prestatie van formaat, die vooral betekent dat we het maximale uit de stad en het maximale uit talenten halen."

Sinds de start van het Floriade Werkbedrijf onder het vorige college, bijna twee jaar geleden, zijn meer dan vijftig mensen weer aan de slag gegaan. Soetekouw: "Het mes snijdt aan twee kanten. Iedere Almeerder die vanuit een bijstandsuitkering weer aan het werk gaat, bespaart de gemeente ook geld. Maar het belangrijkste is dat wij zo werken aan talent. Hierdoor worden meer Almeerders gelukkig en zorgen wij voor werk voor uiteindelijk minstens 350 Almeerders. Want iedereen heeft recht op fatsoenlijk werk en een zelf verdiend inkomen."

Nieuwe baan
Een grote meerderheid van de eerste groep deelnemers aan het Floriade Werkbedrijf heeft een nieuwe, vaste baan gevonden. Een succes voor het Floriade Werkbedrijf, want de prognose was dat pas in 2022, vlak voor de start van de Floriade, het eerste bespaarde miljoen een feit zou zijn. Er is weinig uitval en dankzij de nieuwe opleiding, herscholing en werkervaring zijn de kansen op nieuw blijvend werk voor de deelnemers aan dit programma sterk gegroeid. Het gaat om zeer uiteenlopende banen zoals secretaresses, groenmedewerkers, inkopers en beveiligers.

Social Return
Dankzij de komst van de Floriade naar Almere is de werkgelegenheid toegenomen. Alle bedrijven die een opdracht krijgen van de Floriade zijn ook verplicht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op werk te geven. Dit heet Social Return on Investment (SROI). Deze mensen krijgen vaak een nieuwe opleiding en doen in hun nieuwe vakgebied meteen enkele maanden werkervaring op, met als doel om uiteindelijk via Randstad door te stromen naar een vaste baan.

Omdat binnenkort de bouwwerkzaamheden op het Floriade-terrein pas echt van start gaan, hoopt het Floriade Werkbedrijf dan nog meer mensen voor te bereiden op een nieuwe baan. Het doel bij aanvang was om tot en met de Floriade in 2022 minimaal 350 Almeerders te begeleiden naar een vaste baan. Dit zou voor gemeente Almere en UWV een besparing van drie miljoen euro aan uitkeringen betekenen.