ALMERE - Almere heeft haar eerste kinderburgemeester gevonden: De 10-jarige Havana mag deze titel vanaf 2 januari 2023 anderhalf jaar dragen. Almeerse kinderen uit groep 7 is recentelijk gevraagd een video in te sturen, waarin ze vertellen wie ze zijn, waarom ze graag kinderburgemeester van Almere willen worden én wat hun levensmotto is. Maar liefst 24 kinderen hebben hierop gereageerd.

Woensdagmiddag 23 november hebben de vijf meest geschikte kandidaten zich in het Stadhuis gepresenteerd. En dat deden ze geweldig. Voor de jury, bestaande uit burgemeester Ank Bijleveld-Schouten, raadslid Hassan Buyatui, voormalig coördinator Roefelraad Almere Alex Boonstra en Carlotte & Linde van de leerlingenraad van Sterrenschool Het Universum, een harde dobber om de juiste keus te maken.

Na gedegen beraad en alles overwegende zijn ze tot een besluit gekomen. De kinderen zelf én hun ouders wisten in de tussenliggende week nog van niets. Gisteren, woensdag 30 november, op de 46-ste verjaardag van Almere, is de kinderburgemeester op feestelijk wijze bekend gemaakt. De 10-jarige Havana is de eerste kinderburgemeester van Almere!

De mening van kinderen is belangrijk, zo geeft ze aan. Om erachter te komen wat deze meningen zijn, gaat ze verschillende scholen in Almere bezoeken. Daarnaast ziet Havana graag meer voorzieningen en activiteiten voor kinderen met een beperking. Ook het aantal prullenbakken in onze stad mag omhoog om zo zwerfafval terug te dringen. Haar levensmotto is: waar een wil is, is een weg.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 2 januari 2023 in de Kunstlinie wordt Havana door burgemeester Bijleveld-Schouten officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester.