ALMERE - In Almere verrijst straks een opvallend kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana. Het paviljoen wordt gebouwd als voorloper van een nog te ontwikkelen kunstmuseum en opent op 14 april 2022, tegelijk met Floriade Expo 2022. De eerste tentoonstelling die te zien zal zijn in het paviljoen gaat over de natuur van de toekomst, met werk van lokale, nationale en internationaal gerenommeerde kunstenaars. Onlangs ging de eerste paal van het kunstpaviljoen de grond in.

Het kunstpaviljoen belooft een ware eyecatcher te worden: drie cirkels liggen straks als sieraden in het water. Zowel de transparante expositieruimte, als de ringvormige promenade en het platform lijken gewichtsloos op het water te drijven. In de grootste cirkel trekken de silhouetten van bezoekers voorbij, terwijl het materiaal de rimpelingen van het water in het zonlicht reflecteert. Als de zon onder is, licht het bouwwerk op als een lampion. Het ontwerp is afkomstig van het in Rotterdam gevestigde ontwerpbureau Studio Ossidiana.

Uitdagend bouwproces
Op 8 september ging de eerste paal de grond in, het startschot voor ruim zes maanden bouwen. De locatie op het terrein van Floriade Expo 2022, het Weerwater, brengt de nodige technische uitdagingen met zich mee. Omdat de bouw grotendeels óp het water en binnen een beperkte ruimte zal plaatsvinden, wordt gebruik gemaakt van drijvende pontons voor zwaar materieel. De oplevering staat gepland in februari 2022.

De natuur van de toekomst
Vanaf 14 april 2022 zal het kunstpaviljoen in Almere elke dag open zijn voor publiek. Bezoekers zijn welkom om zich te verwonderen over de kunstzinnige architectuur van Studio Ossidiana en zich onder te dompelen in de natuur van de toekomst. Daarover gaat de eerste tentoonstelling in het paviljoen, die tijdens de duur van de Expo te zien is. Hierin staat de relatie tussen mens en natuur centraal. Vijf kunstenaars geven via grootschalige multimediale kunst, ook wel immersieve kunst genoemd, hun eigen interpretatie van de natuur van de toekomst. Bezoekers kunnen de tentoonstelling niet alleen bekijken, maar vooral ook ervaren en beleven. Deelnemende kunstenaars zijn: Heleen Blanken (NL), Theo Triantafyllidis (GR), Max de Waard (NL), Yaloo (korea) en Maison the Faux (NL).

Onderscheidende publiekstrekker
Het kunstpaviljoen zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het nieuwe kunstmuseum, één van de sleutelprojecten van het programma Almere 2.0. Met dit programma versterken gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk onder andere de culturele infrastructuur van Almere, waardoor de stad en de regio aantrekkelijker en economisch succesvoller worden. Het toekomstige kunstmuseum wordt een onderscheidende publiekstrekker van internationale allure. Uitgangspunt vormt het eigen(zinnige) profiel van Almere en Flevoland waarin ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan. Het Kunstpaviljoen wordt naast een bijdrage van het Fonds Verstedelijking Almere (Almere 2.0) ook mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het BPD Cultuurfonds.