ALMERE - Op de Dag van de Architectuur, aanstaande zaterdag 2 juni, wordt de nieuwe Architectuurprijs Almere gelanceerd. Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), Stichting Polderblik en de gemeente Almere hebben de handen ineengeslagen om de Architectuurprijs Almere opnieuw te lanceren.

De laatste Almeerse Architectuurprijs werd in 2012 uitgereikt. Omdat het door meerdere Almeerders als een gemis werd gezien, is de prijs terug. Zowel professionals als particulieren kunnen meedoen met een ontwerp van een gebouw of (semi-) openbaar toegankelijke plek.

De Architectuurprijs Almere 2018 is bestemd voor maar liefst drie ontwerpen die in de afgelopen zes jaar in Almere zijn opgeleverd en die naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige vakjury en kinderjury een prestatie zijn van uitzonderlijke architectonische kwaliteit, geïnspireerd op de thema’s ‘Innovatief en Duurzaam’ en die toekomstige ontwerpers inspireren en tot voorbeeld dienen.

Hiermee krijgen de meest spraakmakende gebouwen en plekken van Almere een platform en daarnaast biedt het continuïteit in een aantrekkelijke ontwikkeling van de stad. Elke twee jaar worden de tien beste ruimtelijke ontwerpen die in aanmerking komen voor de prijs, in de schijnwerpers gezet.

Lancering website
Op zaterdag 2 juni 2018 om 17:00, zullen Jeroen van de Wiel (directeur KAF) en wethouder Tjeerd Herrema de Architectuurprijs Almere officieel aankondigen en de website lanceren in KAF te Almere. Deelnemers kunnen vervolgens tot vrijdag 20 augustus 2018 hun favoriete ontwerp inzenden of voordragen.

Almere kent een lange traditie in bijzondere architectuur. Zowel in binnen- als buitenland staat de stad bekend als pionier op het gebied van stedenbouw en architectuur. Daarnaast heeft Almere het imago van vernieuwende stad, de stad waar veel kan en veel gebeurt op het gebied van bouwen, vormgeving en wonen. Voorbeelden hiervan zijn het particulier opdrachtgeverschap in het Homeruskwartier, de bijzondere woningen in het duinlandschap in de nieuwe wijk Almere Duin en de duurzame, ecologische en zelfvoorzienende wijk Oosterwold.