ALMERE - Na tien jaar voorbereiding is het eindelijk zo ver: Floriade Expo 2022 wordt woensdag 13 april officieel geopend door koning Willem-Alexander. Het is een bijzondere dag, ook voor de zes Almeerse wethouders en waarnemend burgemeester Ank Bijleveld-Schouten. Wethouder Jan Hoek, sinds 2019 wethouder Floriade, kijkt als geen ander uit naar de start van Floriade. “Het wordt geweldig. Ik zie het als een soort Keukenhof, Lowlands en Nemo Science Museum in één.”


Burgemeester Ank Bijleveld-Schouten

Op 17 januari 2022 is Ank Bijleveld-Schouten geïnstalleerd als waarnemend burgemeester. Ze heeft zich alle informatie omtrent Floriade in korte tijd eigen gemaakt. “Ik kom zelf uit Twente. En als ik daar over Floriade vertel, zijn mensen er meteen enthousiast over. En het is ook iets moois waar mensen iets aan hebben. Er wordt echt samen goed nagedacht over wat gezond en duurzaam is.” Aangezien de burgemeester zelf niet Almeerse is, kijkt ze met een frisse blik naar de stad. “Wat ik me niet zo had gerealiseerd, is dat je hier heel anders naar historie moet kijken. Het is hier echt gericht op groene, duurzame oplossingen voor deze tijd. Dat geldt voor eten, bouwen en wonen. Daar sluit Floriade heel goed op aan. Ik heb nu een aantal keren op het terrein rondgelopen, en ook na het evenement zal er echt iets moois achterblijven in de vorm van een de nieuwe stadswijk Hortus. Een schitterende woonwijk met daarin een arboretum. Bovendien merk je dat de rest van Almere ook mee-ademt: de klok op de Esplanade geeft een leuke dynamiek, vrijwilligers van Floriade zijn enorm enthousiast en de route van het station Almere Centrum naar het Weerwater is ook al prachtig. De kansen die zo’n evenement met zich meebrengt, zijn goed benut. Dat is echt iets om als stad trots op te zijn.”

Froukje de Jonge

Froukje de Jonge is sinds februari 2020 weer wethouder voor Almere. Dat was ze ook van 2014 tot 2018. In haar portefeuille zitten onderwerpen als armoedebestrijding, het sociaal domein en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. “De Floriade is een feest voor iedereen, niet alleen voor de zogenoemde ‘bobo’s’. Met die gedachte hebben we gekeken naar zaken die aansluiten bij de uitgangspunten van het evenement. Zo hebben we meegewerkt aan een inclusieve Floriade, dus dat het terrein met al haar faciliteiten voor iedereen toegankelijk is, en we hebben het Floriade Werkbedrijf opgezet.” Het Floriade Werkbedrijf is een samenwerking tussen de gemeente, Randstad en het UWV. Via het werkbedrijf kunnen mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan het werk komen. “De Floriade als een grote werkvoorziening, die op duurzame wijze werk bereikbaar maakt voor iedereen, dat is waar we voor gaan. Via het Floriade Werkbedrijf helpen we mensen niet alleen aan een vaste baan, maar worden zij ook uitgebreid opgeleid, zodat ze de nodige vaardigheden en kennis opdoen en stevig in de arbeidsmarkt komen te staan. In een stad van de toekomst wonen mensen, en wij willen ervoor zorgen dat in die stad van de toekomst iedereen het goed en leuk heeft en kansen krijgt.”

Julius Lindenbergh

Julius Lindenbergh woont al bijna zijn hele leven in Almere en is sinds 2019 wethouder Financiën. Hij kijkt met een kritisch oog naar de kosten die Floriade met zich mee heeft gebracht. “We hebben als college de afgelopen tijd steeds gekeken wat het beste is voor de stad. Dat bracht soms duivelse dilemma’s met zich mee. En soms betekende het dat we als college hebben toegestaan dat er meer geld naar Floriade ging. Dat deden we dan, omdat het in het belang van Almere is om er een groot succes van te maken. Maar dat zijn natuurlijk niet altijd makkelijke keuzes geweest. Nu Floriade begonnen is staan er tegenover de kosten ook inkomsten van alle bezoekers. En ik hoop dat daarnaast heel veel mensen het komende half jaar kennis gaan maken met Almere en er een positief beeld van krijgen. En dat ze, net als ik, enthousiast worden over onze fijne, groene stad.” Volgens Julius Lindenbergh zal niet alleen het evenement baat hebben bij veel bezoekers. “Voor onze ondernemers zal het een half jaar topdrukte zijn. En dat is wel zo fijn na die ellendige corona-periode. Het is de uitdaging voor ons als stad, om het komende half jaar zo veel mogelijk te profiteren van die grote bezoekersstroom.”

Roelie Bosch

Wethouder Roelie Bosch neemt sinds 2019 de onderwerpen ‘Welzijn, Jeugd, Onderwijs, Ouderen en Gezondheid’ in het college voor haar rekening. “De belangrijkste erfenis die na Floriade Expo 2022 blijft, is in mijn vakgebied de Flevocampus met de Aeres Hogeschool. Dat is iets waar ik ontzettend trots op ben. Op de Flevocampus wordt echt nagedacht over hoe je als stad groen en gezond kunt blijven. Dat was in de beginjaren al het thema van Almere. En kijk ons nu eens de wereldtuinbouwtentoonstelling organiseren.” Roelie Bosch zal tijdens Floriade op veel plekken te vinden zijn, aangezien er veel tentoonstellingen en activiteiten aansluiten bij haar thema's. Zowel onderwijs, gezondheid, welzijn, ouderen (er is een Woonzorgcentrum Flora op de Floriade) als jongeren, want zij zijn de toekomst. “Ze mogen daar wel een bed voor me neerzetten,” grapt ze. “Maar waar ik persoonlijk het meeste naar uitkijk, is de opening van de Tiny Church. De Tiny Church is een lokaal initiatief van de Almeerse kerken. Ze hebben een kleine, ronde kerk gebouwd die op zonne-energie meedraait met de zon. Daaromheen is een beeldentuin aangelegd met als thema ‘Vruchten van de Geest’. Het thema van Floriade is ‘Growing Green Cities’. Dat vind ik verrassend passend.”

Hilde van Garderen

De portefeuille van wethouder Hilde van Garderen bestaat uit Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing. Er is één ding in het bijzonder waar zij erg naar uitkijkt. “Ik verheug me in het bijzonder op de opening op 15 april van het kunstpaviljoen genaamd M. Na alle inspanningen, is het mooi om te zien hoe alles samenkomt en hoe we kunnen gaan genieten van de programmering in het kunstpaviljoen. In de tentoonstelling NaturAlly; wild futures nemen vijf (inter)nationale kunstenaars bezoekers mee in hun toekomst van de natuur. Om meer te ontdekken, meer te beleven en meer te verwonderen. Daarnaast hebben we tijdens deze Floriade het meest uitgebreide kunst- en cultuurprogramma van alle Floriades met een fantastisch mooie openingsshow van theatergezelschap Vis a Vis en het Almeerse muziekensemble Black Pencil en 200 kinderen van theater- en dansscholen uit Flevoland. Daar ben ik supertrots op.” Hilde van Garderen heeft er ook samen met een heleboel partners voor gezorgd dat de rest van Almere profijt heeft van het evenement. “Het Floriadejaar is een feestjaar voor heel Almere. Overal worden leuke evenementen georganiseerd. Zo kan iedereen genieten van al het moois dat we als Almere te bieden hebben.”

Jan Hoek

Jan Hoek is de wethouder die sinds 2019 Floriade in zijn takenpakket heeft. Geen eenvoudige, maar wel een mooie en uitdagende opdracht. Floriade Expo 2022 is het grootste evenement dat ooit in Almere heeft plaatsgevonden. Tien jaar geleden wilde het stadsbestuur deze kans graag pakken om onze stad goed op de kaart te zetten. Inmiddels is de A6 verbreed, zijn er circulaire bruggen gebouwd, is station Almere Centrum vernieuwd en gaat het evenement na tien jaar voorbereiding van start. Wethouder Hoek kijkt enorm uit naar de opening. “Ik voel een combinatie van heel veel zin en nieuwsgierigheid. We hebben met veel mensen naar dit moment toegewerkt en nu is het eindelijk zo ver.” Hoewel Jan Hoek nu vol enthousiasme vertelt over Floriade, was het naar eigen zeggen in het begin even zoeken. “Toen ik me ging verdiepen in de Floriade, het verhaal van de groene stad van de toekomst hoorde, en begreep wat dit evenement voor Almere zou kunnen betekenen, kreeg ik er echt zin in. Neem bijvoorbeeld het Almeerse paviljoen Circuloco. Dat is eigenlijk Floriade in een notendop. Bedacht en ontwikkeld door Almeerse creatieve ondernemers, in samenwerking met de overheid en het onderwijs. Bedoeld als plek waar creatieve circulaire ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, én waar ze zes maanden lang vol trots hun werk aan de wereld kunnen laten zien. Daarnaast is het paviljoen zélf natuurlijk ook circulair. Het pand is gebouwd met hergebruikt of afgedankt materiaal. En na een leven als paviljoen op de Floriade, wordt het daarna zelf ook weer hergebruikt als Circulaire Hub op Broedplaats De Steiger in Almere. Op de expo zijn nog veel meer van dit soort initiatieven te zien die mensen gaan verleiden, inspireren en uitdagen om groener en gezonder te leven en te ondernemen.”