ALMERE - Floriade Expo 2022 verwacht ongeveer twee miljoen bezoekers te ontvangen. Om zo veel mogelijk mensen een warm welkom te bezorgen, worden er ‘City Hosts’ tijdens de Expo ingezet. Deze vrijwilligers spreken Floriadebezoekers op het station en op de Esplanade aan en informeren ze over wat Almere nog meer te bieden heeft. “We willen met de City Hosts Almere promoten en iedereen laten weten wat een leuke stad het is,” vertelt projectleider Shanna Weterings.


Liefde voor Almere

Shanna is verantwoordelijk voor de City Hosts op het station en de Esplanade. Zelf is ze voor de liefde naar Almere verhuisd. En toen is haar liefde voor Almere ook aangewakkerd. “Ik wil hier nooit meer weg,” zegt ze opgewekt. “Almere heeft echt alles. Ik woon dichtbij de natuur en de stad en overal zijn leuke restaurants te vinden.” Dit enthousiasme over de stad wil ze ook graag over laten brengen door de City Hosts. “Ze zullen allemaal fijne tips en leuke weetjes met de bezoekers delen. Wist je bijvoorbeeld dat Almere meer bruggen heeft dan Venetië?”

Onlinecursus

Deze feitjes en andere informatie leren de vrijwilligers via een online cursus. “Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen. Het is niet verplicht, hoewel we het natuurlijk wel heel fijn vinden als je hem volgt. Maar het is nog belangrijker dat je enthousiast bent en graag wilt vertellen over de stad Almere. Tijdens de cursus kom je van alles te weten over de evenementen in de stad en het centrum en de diverse stadsdelen. Zoals het oudste stadsdeel Almere Haven en de natuur bij Almere Buiten.”

Een van de eerste aanmeldingen

Een van de eersten die zich heeft aangemeld als City Host, is Andrea Smit. Zij is een doorgewinterde vrijwilliger. “Het is altijd leuk om vrijwilligerswerk te doen. Ik heb ook al geholpen bij de Almere City Run en de triatlon.” Nu kijkt ze vol verwachting uit naar de Floriade Expo 2022. “Ik wilde er sowieso al naartoe gaan. In 2002 heb ik Floriade in Zoetermeer bezocht en ik vond het geweldig. Al die bloemen en al dat groen was prachtig om te zien. Dus toen ik hoorde dat het in 2022 naar mijn eigen stad zou komen, was ik daar heel blij mee. Ik kan er dit jaar lopend naartoe.”

Esplanade

De City Hosts op de Esplanade spreken de bezoekers aan die de boot over het Weerwater naar het Floriadeterrein nemen. Dat is ook de plek waar Andrea aan de slag gaat. “De Esplanade is tien minuten lopen vanaf mijn huis. Dus ik kan daar na mijn werk heel makkelijk nog even een shift doen.” Een ‘shift’ is een tijdsslot van 4 uur. “Als City Host kunnen mensen zich voor zo veel shifts aanmelden als ze zelf willen,” legt projectleider Shanna uit. De vrijwilligers die op het Floriadeterrein aan de slag gaan, hebben shifts van 5 uur en moeten minimaal twee keer per week beschikbaar zijn. Voor de City Hosts is het wat vrijblijvender. “Als je een weekje vrij bent, en je wil een paar keer achter elkaar helpen, dan mag dat. Als je het gewoon een paar keer wilt proberen is dat ook prima.”

Floriadepas

De City Hosts zetten zich vrijwillig in, maar er staat wel iets tegenover. “Bij minimaal 5 shifts krijg je van ons een Floriadepas, zodat je ook kunt vertellen wat daar allemaal gebeurt,” aldus Shanna. Vrijwilliger Andrea ziet dat ook als een fijne bijkomstigheid. “Ik zou er toch al naartoe; dit is een leuk extraatje. Ik ga ook op het Floriadeterrein helpen als treinbegeleider. Maar dan ben je zo druk, dan heb je geen tijd om even lekker rond te kijken.”

Toch wil Shanna benadrukken dat het helpen als City Host vooral ontspannen en gezellig is. “Je kunt tijdens je shift gratis koffie en thee pakken en we willen ook graag aanmoedigen dat mensen dat doen. Je moet af en toe wel even pauze nemen. En we zorgen ervoor dat er altijd minimaal 2 mensen op het station of de Esplanade staan, zodat je nooit alleen bent. Als je je dus graag met een vriend of vriendin wil aanmelden, kan dat ook.”

Echte Floriadefan

Andrea loopt regelmatig even naar de Esplanade om de vorderingen op het terrein aan de andere kant van het Weerwater te bekijken. “Ze zijn al heel ver met de kassen heb ik gezien. En de vuurtoren lijkt ook wel opnieuw geverfd.” Als echte Floriadefan heeft ze zelfs op 6 februari haar 60ste verjaardag gevierd met een Floriade-activiteit. “Mijn zoon en dochter hadden geregeld dat we de aftelklok mochten verzetten. Dat was ontzettend leuk om te doen. Je bent nog best wel een tijdje bezig met het verzetten van die panelen. Ik kan het iedereen aanraden om te doen. Tenzij het stormt en regent, zoals op mijn verjaardag.”