ALMERE - Vrijdag 13 oktober is in de Nieuwe Bibliotheek in Almere het boek 'Cassandra' van Niña Weijers gepresenteerd. Dit is het vierde boek in de reeks Almere Verhalen, een initiatief van de gemeente Almere. Niña Weijers overhandigde eerste exemplaren van het boek aan de familie van Cassandra van Schaijk en Folkert van Dekken, teamleider van het Grootschalig Onderzoek van de politie. Wethouder van kunst en cultuur in Almere, Kees Ahles, sprak een dankwoord uit richting de gastschrijver en alle betrokkenen.


Het uitkomen van dit boek valt samen met een nieuwe impuls die vorige week aan de zaak van Cassandra van Schaijk werd gegeven. Haar mysterieuze dood in 2007, door Niña Weijers als onderwerp gekozen voor haar boek, is omgeven met raadsels. De politie heeft een beloning beschikbaar gesteld en de Peter R. de Vries Foundation looft een bedrag uit voor de Gouden Tip die leidt tot oplossing van de zaak. Dit leverde al veel media-aandacht en nieuwe tips op.

Wethouder Ahles sprak de hoop uit dat de hernieuwde aandacht voor de zaak meer duidelijkheid gaat opleveren voor haar familie. Hij benoemde ook dat deze zaak sterk leeft onder Almeerders en dat Niña Weijers de roerigheid van deze periode treffend heeft beschreven in haar boek.

'Op een bepaalde manier ben ik nooit meer helemaal uit Almere vertrokken'

Niña Weijers: 'Ik was de vierde gastschrijver in de reeks Almere Verhalen. Ik woonde er in het najaar van 2020 en het vroege voorjaar van 2021. Dat lijkt lang geleden, maar ook na mijn vertrek als inwoner ben ik heel veel in Almere geweest om onderzoek te doen voor mijn boek. Op een bepaalde manier ben ik er dus eigenlijk nooit meer helemaal vertrokken. Het project was van begin tot eind een groot avontuur: het wonen in Almere zelf, de gesprekken die ik heb gevoerd met inwoners en betrokkenen bij het verhaal van Cassandra. Het schrijven van dit boek was niet altijd makkelijk, omdat het natuurlijk ook geen eenvoudig onderwerp was. Maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, dat het er nu is, en dat mijn leven hierdoor verbonden is geraakt met de stad op manieren die ik van tevoren niet had kunnen bedenken.'

Verhalen van de stad dragen bij aan het erfgoed van Almere

Almere Verhalen is een uniek project waarvoor gastschrijvers worden uitgenodigd om tijdelijk in de stad te gaan wonen en daar een boek te schrijven. In dit project wordt samengewerkt met Uitgeverij Atlas Contact.

Wethouder Kees Ahles: 'Wederom heeft dit project een bijzonder boek opgeleverd, wat mij betreft zouden alle Almeerders het moeten lezen. Almere Verhalen is een uniek concept en er is veel enthousiasme voor. We krijgen nu al veel vragen over een mogelijke opvolger. Voor ons was het belangrijk om eerst dit moment van verschijnen te vieren. Daarna gaan we verkennen welke mogelijkheden we in de toekomst hebben. Voorop staat dat deze unieke manier van vastleggen van verhalen van de stad iets is om te koesteren. Deze uitgaven dragen bij aan het erfgoed van Almere.'