ALMERE - Aanstaande zaterdag kleurt het stadhuis in Almere oranje voor de officiële aftrap van de campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een nieuwe dageraad. De campagne richt zich op bewustwording en vermindering van geweld tegen vrouwen en meisjes.

"Veilig, overal en altijd"

Het thema dit jaar is "Veilig, overal en altijd". Daarmee wil de organisatie meer bewustwording creëren dat geweld overal waar mannen en vrouwen bijeen komen kan zijn; niet alleen achter de voordeur of op straat. Ook op het werk, bij het uitgaan, op de sportclub, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand en niet te vergeten in cyberspace. Dit kan allerlei vormen aannemen, van psychisch geweld tot seksuele intimidatie tot femicide.

"Geweld tegen vrouwen en meisjes speelt in alle lagen van de bevolking", zegt wethouder Froukje de Jonge. "In Nederland krijgt maar liefst 45 procent van de vrouwen te maken met geweld in haar leven. Ook in Almere speelt dit; van straatintimidatie tot geweld achter de voordeur en van seksuele intimidatie op de werkvloer tot cybergeweld. Als gemeente proberen we te doen wat we kunnen om dit geweld te bestrijden, maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we elkaar bij nodig."

Kick-off campagne zaterdag 25 november

17.00 uur Start en verzamelen bij de Kunstlinie. Lopend en rollend met een grote oranje bal naar het stadhuis. 18.00 uur Opening Orange the World door wethouder Froukje de Jonge, bij het stadhuis. Ervaringsdeskundigen komen aan het woord, evenals Sandra Acke, voorzitter van Soroptimistenclub Almere. Je bent van harte welkom om deel te nemen aan dit programma. Klik hier voor het programma op 25 november. De toegang is gratis. U kunt zich hier aanmelden.

Iedereen wordt opgeroepen om medestander in de strijd tegen geweld te worden. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Ook het college van B en W steunt deze actie en heeft een medestanderfoto laten maken. (Bijgevoegd medestanderfoto's in jpg en pdf.)

Cijfers en feiten

In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld. In Nederland krijgt 53% van de vrouwen en 19% van de mannen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 73% van de Nederlandse vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen met partnergeweld te maken. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld.

De campagne 'Orange the World' is ieder jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. In meer dan 100 landen worden gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten gehouden. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Een kaart van Nederland met deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: orangetheworld.nl/acties-2023

Op de website staan antwoorden op veel gestelde vragen: https://orangetheworld.nl/over-de-campagne/veelgestelde-vragen/