ALMERE - De burgemeester van Almere mocht een poolcentrum aan de Grote Markt in Almere voor 6 maanden sluiten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland maandag beslist.

Op 19 oktober 2018 heeft de politie een doorzoeking gedaan in het Poolcentrum Almere op verdenking van heling en wapenhandel. De broer van de eigenaar, werkzaam bij het poolcentrum, wordt ervan verdacht dat hij vanuit het poolcentrum deze activiteiten uitvoert. De burgemeester heeft het pand voor 6 maanden gesloten. De eigenaar stapte naar de rechter omdat hij het niet eens is met de sluiting. De broer van de eigenaar zou geen noemenswaardige rol in het bedrijf hebben en daarom had de burgemeester kunnen volstaan met een sluiting van 3 maanden.

Leiding
De rechter is van oordeel dat de sluiting van het poolcentrum voor zes maanden gerechtvaardigd is. Uit het dossier blijkt dat het poolcentrum – als locatie – een belangrijke rol heeft vervuld bij verschillende criminele activiteiten, waaronder heling en handel in vuurwapens. Verder blijkt uit het dossier dat de broer van de eigenaar deze activiteiten vanuit het poolcentrum heeft verricht. Vanwege zijn rol en werkzaamheden in het poolcentrum, kan hij worden aangemerkt als feitelijke eigenaar en is er sprake van een verzwarende omstandigheid die een sluiting voor zes maanden rechtvaardigt. Ook degene die op papier de eigenaar is, heeft volgens de rechter verwijtbaar gehandeld. Hij heeft namelijk zijn broer vrij spel gegeven om de criminele activiteiten te ontplooien in het poolcentrum en ook dit rechtvaardigt op zichzelf een sluiting voor zes maanden.