ALMERE - De CEO van Amvest, de burgemeester en wethouder Ypma van de gemeente Almere hebben hun handtekening gezet onder de Ontwikkelingsovereenkomst Floriade. Daarmee heeft de gemeente een krachtige motor aan boord gehaald om te starten met de werkzaamheden voor de wereld tuinbouw tentoonstelling in 2022. Over drie en een half jaar zal het terrein worden omgetoverd in een prachtig kleurrijk gebied met bomen en bloemenpracht, waar 2 miljoen bezoekers worden verwacht.

Het is een bijzondere gebiedsontwikkeling, omdat normaal gesproken een terrein helemaal plat gaat, daarna huizen worden gebouwd en ten slotte groen wordt geplant. Op het Floriadeterrein is echter uitgegaan van alle bomen die er staan, zijn inmiddels 700 bomen extra geplant en wordt hierna pas gebouwd. Dat is complex en mede daarom werkt Amvest samen voor de realisatie met een partner die hier veel ervaring mee heeft, namelijk Dura Vermeer. Zij gaan het Floriadeterrein en de latere stadswijk ontwikkelen.

Vanaf begin 2019 zullen de drie partijen beginnen met de eerste werkzaamheden, gebaseerd op het Definitief Ontwikkelingsplan dat onlangs door een ruime meerderheid in de gemeenteraad is vastgesteld. Dit plan geeft de handvatten voor de realisatie van het arboretum, het vastgoed, verkeerswegen als ook de innovaties die in het gebied een plek moeten krijgen. Floriade-wethouder Loes Ypma is uitermate tevreden over de overeenkomst. ,,Het is een belangrijke mijlpaal voor de wereldexpo en de groene en gezonde stadswijk die we hier bouwen. Hiermee toont Almere lef en zet het zichzelf nog meer op de kaart. Het past mooi bij Almere dat gebouwd is op idealen en klaar is voor de toekomst.”

Er komt nu een krachtige motor bij die een forse impuls gaat geven aan het proces. Zo investeert Amvest uiteindelijk 300 miljoen in het gebied. Ook Heleen Aarts, CEO van Amvest is content met de ondertekening. Zij kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking. ,,Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars in de lange termijn. Dit is dus een belangrijke stap. Daarnaast past het thema Growing Green Cities van de Floriade en de nieuwe stadswijk voor Almere heel erg waar wij als Amvest graag mee bezig zijn: in gebieden investeren en woonwijken realiseren waar duurzaamheid, natuur, gezondheid en welzijn een belangrijke rol spelen.”

Met de ontwikkelingsovereenkomst zal ook de gunning in het kader van de aanbesteding aan Amvest worden verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos en architectenbureau met Erick Van Egeraat.

Al tijdens de wereldtuinbouw tentoonstelling zal het Floriadeterrein een beeld geven van de Groene Stad van de Toekomst. Talloze innovaties op het gebied van duurzame energie, gezonde voeding, groen en gezondheid krijgen een plaats. Dit zal met name in de voorziene iStreets het geval zijn, waarin ook het Rijk actief participeert. De bomen- en plantenbibliotheek, arboretum, met bomen en planten waarvan de botanische naam begint met een A in het noordwesten en bomen en planten met een Z in het zuidoosten wordt het visitekaartje van de autoluwe wijk. Mogelijk komt de wijk ook in aanmerking voor het predicaat botanische tuin. Een brug aan de noordzijde van het terrein zal het Floriadeterrein en de toekomstige stadswijk verbinden met de Filmwijk.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade vindt op 28 april 2022 in Almere plaats op de zuidelijke oever van het Weerwater.