ALMERE - De Verkeersquiz Almere was weer een hele happening. Zeven basisscholen van groep 6 waren vanochtend hartstochtelijk aan het strijden om de titel. Wethouder Alexander Sprong deelde de prijzen uit samen met presentator Maurice Lede van het Klokhuis. Basisschool De Architect was de grote winnaar van de Verkeersquiz Almere. De tweede plaats en derde plaats zijn respectievelijk voor de basisscholen De Kameleon en De Argonaut. De spandoekenwedstrijd is gewonnen door basisschool De Kameleon. De volgende stap is de verkeersquiz bij provincie Flevoland waar zowel De Architect als De Kamelon gaan strijden voor de provinciale titel.

Wethouder Alexander Sprong: "Verkeersregels zijn belangrijk, maar je houden aan de regels is net zo belangrijk. Ik ben daarom blij dat deze verkeersquiz er is, zodat de kinderen zich op een leuke manier meer bewust zijn van hun gedrag in het verkeer. Aandacht besteden aan verkeersveiligheid en verkeerseducatie blijft noodzakelijk." Dat de kinderen zich goed voorbereid hadden, bleek wel uit de enthousiaste reacties van de deelnemers op het podium tijdens de quiz. Maar ook de kinderen uit het publiek deden met veel enthousiasme mee en lieten duidelijk van zich horen.

Achtergrond verkeersveiligheid Almere

Dankzij het gescheiden verkeerssysteem is de verkeersveiligheid in Almere het beste van Nederland voor steden van vergelijkbare omvang. Voetgangers en fietsers kruizen de hoofdwegen in de stad ongelijkvloers. Het aantal verkeersslachtoffers is daardoor laag. Toch zijn er aandachtspunten, bijvoorbeeld daar waar fietsen en auto's elkaar gelijkvloers kruizen. Daar is de veiligheid minder goed geborgd. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft Almere van de tien grootste steden het minst aantal ongevallen per inwoner. Dat was in 2017 zo, en is in 2022 onveranderd gebleven. Almere wil graag dat de verkeersveiligheid ook de komende jaren op hetzelfde peil blijft of nog beter wordt.

Verkeerseducatie blijft belangrijk

Verkeerseducatie behoort al jaren tot het hart van de verkeersplannen van Almere voor de langere termijn. Ieder jaar besteedt de gemeente samen met maatschappelijke partners gericht aandacht aan verkeerseducatie. De gemeente focust zich op specifieke doelgroepen, waarbij winst valt te behalen op de combinatie verkeersveiligheid en menselijk gedrag. Deze aanpak sorteert effect en creëert bewustzijn bij de deelnemers. Specifieke doelgroepen binnen verkeerseducatie zijn basisschoolleerlingen, jongeren t/m 18 jaar en ouderen.