ALMERE - Het ontwerp Slim Fit van Ana Rocha heeft de Dutch Design Award gewonnen. Een eerste versie van haar microwoning Slim Fit is op de BouwEXPO Tiny Housing in Almere Poort gebouwd. De jury van de DDA selecteert ontwerpers die zich niet laten ‘tegenhouden door heersende conventies, structuren, systemen of (denk)patronen’.

Het ontwerp van Rocha is een interessant antwoord is op de woonwens om met minder spullen klein te wonen in de stad. De voetafdruk van Slim Fit mocht van Rocha dan ook niet groter zijn dan twee parkeerplaatsen van 25 m2. Dit haalt ze makkelijk met de buitenmaat van 4,07 x 4,07 meter. Nu het gebouwde bewijs in Almere daar is, kan het wat Rocha betreft een grotere bouwstroom door heel Nederland worden. Rocha ‘Steden bieden nog steeds volop ruimte om te verdichten. Het huisje kan vrijstaand maar ook geschakeld gebouwd worden en is direct flexibel inpasbaar’.

Het houten huisje van slechts 50 m2 is over drie verdiepingen verdeeld. Op de begane grond geven schuifdeuren toegang tot de tuin, terwijl er vanuit de woonkamer op de eerste verdieping met grote ramen vanaf de vloer een vrij uitzicht is. Elke verdieping voelt anders, heeft een eigen leefklimaat. In de woorden van de DDA jury: ‘‘Elke woonlaag heeft een specifieke functie gekregen, maar door de compacte vorm en de pienter vormgegeven verticaliteit vormen de drie niveaus een logische eenheid’. De keuze om het huisje van hout te maken was een natuurlijke keuze. Rocha: ‘Het is duurzaam en je kan er slank mee bouwen. Bovendien heeft het een aangename sfeer’.

‘Wat opvalt is dat Slim Fit opmerkelijk snel is gebouwd’, meldt Jacqueline Tellinga, programmamanager van de BouwEXPO. Vlak voor de bouwvak vorig jaar is de bouwvergunning afgegeven. In januari was de woning al opgeleverd. Tellinga: ‘Het is een feest voor de stad om dit parmantige huisje bij het Homeruspark te hebben staan. Slim Fit bewijst dat er compact en tegelijkertijd ook persoonlijk gewoond kan worden. Ook in een hoge dichtheid, dus meerdere Slim Fits op een invullocatie. In deze microwoningen zal je nooit een nummer op de galerij zijn.’

De Dutch Design Award (DDA) is een prestigieuze prijsuitreiking die jaarlijks het beste op het gebied van Dutch design beloont. Ana Rocha viel met haar microwoning Slim Fit in de prijzen in de DDA categorie Habitat. De gemeente is er trots om dat het eerste ontwerp van ANA ROCHA architecture in Almere is gebouwd. Zij feliciteert Ana Rocha met deze welverdiende prijs, en complimenteert haar voor haar passie, deskundigheid en voortvarendheid als ontwikkelende architect. Tellinga: ‘Rocha brengt met Slim Fit tempo in de woningbouwproductie op plekken die eigenlijk direct voorhanden zijn’. De woningen op de BouwEXPO Tiny Housing zijn inmiddels goeddeels bewoond. De publieksmanifestatie heeft in oktober vorig jaar plaatsgevonden. Voor een bezoek kan contact worden opgenomen met Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). KAF organiseert rondleidingen onder leiding van een gids.

Woningbouwatelier
De gemeente heeft samen met Woningbouwatelier (een samenwerkingsverband tussen de gemeente Almere en het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) de BouwEXPO opgestart. Het Woningbouwatelier geeft met grensverleggende experimenten een impuls aan de diversiteit, toegankelijkheid en kwaliteit van de Almeerse en Nederlandse woningmarkt.