ALMERE - Niña Weijers ontving vandaag de sleutel van haar tijdelijke woning in Almere uit handen van wethouder Hilde van Garderen. De komende maanden werkt Niña hier aan haar boek in de reeks Almere Verhalen.

"Het voelt goed om me eindelijk, al is het wellicht tijdelijk, inwoner van Almere te kunnen noemen," zegt Niña Weijers. "Ik verheug me erop de stad te leren kennen vanaf mijn plek aan het Weerwater. Mijn hond is altijd een goed excuus voor lange omzwervingen. Ook hoop ik de komende tijd te kunnen ingaan op de warme uitnodigingen van verschillende Almeerders om bij hen thuis te komen eten, want dat is hoe je een stad leert kennen: door de mensen en de verhalen." Wethouder Cultuur Hilde van Garderen vult aan: "Begin van dit jaar mocht ik tijdens de Nieuwjaarsreceptie het nieuws aankondigen dat Niña door de adviescommissie was gekozen als volgende schrijver van deze bijzondere reeks boeken. Nu is dan het leuke moment aangekomen dat ze ook daadwerkelijk in onze stad woont. We wensen haar vanuit de gemeente heel erg veel woonplezier, en hopen dat ze zich welkom voelt in Almere. Ik ben nieuwsgierig naar het uiteindelijke resultaat, en hoop dat Almere haar veel inspiratie geeft."

Het idee voor de Almere Verhalen ontstond in 2009 bij het samenstellen van de Cultuurnota 'Stad met verbeelding'. De gemeente besloot destijds om meer aandacht te geven aan literatuur. Het plan werd opgevat om schrijvers uit te nodigen hier te komen wonen, en om in vrije opdracht te schrijven in en over de stad. Niña Weijers is de vierde schrijver die als writer-in-resident in Almere komt wonen.

Niña Weijers
Weijers' (1987) debuutroman De consequenties werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs. In juni 2019 is haar nieuwe roman KAMERS ANTIKAMERS verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Daarvoor won ze in 2010 de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. 'De Gids' en 'Passionate Magazine'. Door Opzij werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de '35 schrijfsters onder de 35'. Ze schrijft daarnaast voor De Groene Amsterdammer.

Almere Verhalen
Eerdere publicaties verschenen in de reeks Almere Verhalen: Iets meer dan een seizoen (2013) van Stephan Sanders, Weerwater (2015) van Renate Dorresteijn en De groene stad (2018) van Redmond O'Hanlon.

Meer informatie over Almere Verhalen en de activiteiten van Niña Weijers is te vinden op almere.nl/almereverhalen. Houd ook twitter.com/almere_cultuur in de gaten.