ALMERE - Vanaf nu kunnen Almeerders zich opgeven voor het initiatief ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’. Met de vrijwillige vuurwerkvrije zones maken bewoners afspraken met hun buurtgenoten over het niet afsteken van vuurwerk in door hen aangewezen zones. Ook kunnen bewoners aangeven liever geen vuurwerk in de buurt van hun woning te hebben door een poster op hun raam te plakken. Initiatiefnemers kunnen bij de gemeente borden en posters aanvragen om op te hangen in hun vuurwerkvrije straat, buurt, speeltuin, plein of hofje.

In Almere zijn de meningen over vuurwerk verdeeld; 69% van de bewoners staat positief tegenover vuurwerk (ten opzichte van 47% landelijk). Tegelijkertijd wordt overlast van vuurwerk toch door 29% (zo’n 60.000 Almeerders) als een grootschalig probleem gezien en door nog eens 28% als enigszins een probleem. De toegestane afsteektijden zijn in Nederland van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Daarbuiten is het afsteken van vuurwerk verboden.

Met het initiatief ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’ moedigt de gemeente bewoners aan om samen afspraken te maken over het wel of niet afsteken van vuurwerk. Zo kunnen Almeerders samen voor een fijne jaarwisseling zorgen. De gemeente ondersteunt het initiatief door materialen als borden en posters te faciliteren, maar heeft geen handhavende rol bij de vrijwillige vuurwerkvrije zones.

Aanmelden kan vanaf nu tot en met 17 december 2018 via de website almere.nl/vuurwerkvrij. Vanaf 22 december mogen buiten borden geplaatst worden om vrijwillige vuurwerkvrije zones te markeren.