ALMERE - De Dutch Water Week gaat aanstaande zaterdag weer van start. Het evenement duurt tot 2 juni en vindt plaats in Almere, Lelystad en Amsterdam. Door dit evenement in onze stad mogelijk te maken wil de gemeente Almere zich als (water)sportstad verder op de kaart zetten. Bezoekers van de Dutch Water Week kunnen nieuwe watersporten ontdekken en uitproberen. Daarnaast zijn er clinics te volgen om watersporten, zoals windsurfen en suppen, te leren of beter onder de knie te krijgen. Ook worden er wedstrijden georganiseerd.

Sinds 2022 organiseert het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond jaarlijks de Dutch Water Week (DWW) voor de kust van Flevoland, onder meer aan de kant van Almere Poort. Door mee te doen aan dit grote sportevenement profileert Almere zich als watersporthoofdstad van Nederland. Daarnaast vindt er op dit moment een haalbaarheidsonderzoek plaats naar de vestiging van het Nationaal Trainingscentrum van het Watersportverbond in de Pampushaven. Ook dat draagt bij aan die profilering.

"Een plaats bieden aan dit watersportevenement, en eventueel voor het Nationaal Trainingscentrum van het Watersportverbond, is een logische keuze. Almere heeft namelijk zoals bekend veel water. Daarom zijn wij bij uitstek een geschikte plek om onderdeel uit te maken van de Dutch Water Week, en voor de vestiging van het trainingscentrum. Water en sport zijn onlosmakelijk verbonden met de identiteit van onze stad", zegt sportwethouder Maaike Veeningen.

Duinbad

De Dutch Water Week wordt in Almere gehouden in de Kustzone Poort, die bestaat uit het Almeerderstrand en het Duinbad. Dit duinlandschap is komende week het decor voor culturele en recreatieve activiteiten. Zondagmiddag 2 juni wordt het watersportevenement afgesloten met alle culturele-, sport- en horeca partners van de gemeente tijdens het 'Open Strand Feestje'. Het wordt een middag met muziek, entertainment, clinics en workshops.

Naast die activiteiten zijn er creatieve workshops voor kinderen, geeft Vis à Vis een muzikaal voorproefje van de nieuwe voorstelling SILO8. Ook is er een DJ van Strandfestival Zand en zijn er CamperComedy voorstellingen. Ook kunnen bezoekers meedenken over ALMO, het nieuwe object op het Almeerderstrand. Verder kunnen ze meegaan op ontdekkingstocht met StrandLAB of een bezoek brengen aan de reddingsbrigade.

Wat is de Kustzone Poort?

Kustzone Almere Poort is vanaf de Hollandse brug gezien de entree van Almere. Het is een unieke plek in de regio met veel ruimte en een groot strand. Watersport en cultuur gaan daar hand in hand. De afgelopen jaren is ingezet op het ontwikkelen van een samenhangende, toeristische en recreatieve kustzone. Er zijn nieuwe paden en parkeerplekken aangelegd en er zijn duinen, uniek in de polder. De Kustzone Poort wordt daarnaast ingezet als een zogeheten 'cultureel buitenlaboratorium'.

Sportstad

In de Dutch Water Week worden veel activiteiten georganiseerd, ook op andere plekken dan het Almeerderstrand. Een voorbeeld daarvan zijn de Urban Sport Games in het centrum. Almere is een echte sportstad, en dat willen we als gemeente graag laten zien.

De Dutch Water Week wordt georganiseerd door het Watersportverbond, en is mede mogelijk gemaakt door het programma Almere 2.0 van de gemeente. Met dit programma investeren wij, de provincie Flevoland en het Rijk in onze stad.

De Dutch Water Week valt in sleutelproject topsport van de programmalijn Cultuur, toerisme en sport van het programma Almere 2.0. Hiermee willen we Almere als (water)sportstad verder op de kaart zetten.

Meer informatie over de Dutch Water Week is te vinden via deze link.