ALMERE - Op 17 oktober is het de internationale dag voor de eliminatie van armoede. Een datum die we in Almere aangrijpen om het startschot te geven voor een campagne waarin betrokken Almeerders vertellen wat zij doen en anderen uitdagen om ook mee te doen. De boodschap: wij doen iets tegen armoede, maar we kunnen het niet alleen!

Er zijn heel veel vrijwilligers, maatschappelijke initiatieven en partners in de stad die zich graag inzetten voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Ook het bedrijfsleven levert graag een bijdrage. Het laat zien dat een betrokken samenleving in staat is om ook zelf voor oplossingen te zorgen.

De eerste Almeerse ambassadeurs tegen armoede
De eerste ambassadeurs zijn Gregor Stam, Ketty Lollia, Nathal van Rijn, Herbert Prins, Barbara de Groot, Marijke Swaneveld, Millicent Schepman, Astrid Overeem en Mayana Staas:

• Gregor geeft als voormalig Europees en Nederlands kampioen triatlon hardlooptrainingen aan jongeren met een uitkering.
• Ketty schreef een boek met adviezen voor het voorkomen van schulden.
• Nathal zet, als voormalig Rabobankdirecteur in Almere, zijn netwerk in en vraagt ondernemers om mee te doen.
• Herbert start de Almeerse Uitdaging: een netwerk dat bedrijven uitdaagt om maatschappelijk betrokken te ondernemen.
• Barbara en Marijke starten een buurtlokaal waar mensen terecht kunnen voor steun.
• Astrid en Mayana zetten zich in voor de medemens in Almere Haven via de stichting Almeerse Handen Ineen.
• Millicent werkt mee aan Buitengewoon Almere, een samenwerkingsverband van organisaties en vrijwilligers die van voedseloverschotten bij bedrijven gezonde maaltijden koken voor minima.

Wethouder Froukje de Jonge is enorm trots op de extra hulp vanuit de samenleving: “We hebben allemaal capaciteiten waarmee we mensen in armoede kunnen helpen. Deze mensen doen dat al en dat is geweldig. Zij maken daarmee ieder op hun eigen manier het verschil. Met deze campagne waarderen we hun inzet. Ik ben ervan overtuigd dat veel meer mensen iets willen doen, maar misschien nog niet op het idee waren gekomen. Deze campagne vraagt hun om ook het stokje aan te pakken. Samen kunnen we zo veel meer bereiken.”

Armoede in Almere

In Almere groeien meer dan 6.000 kinderen op in armoede en zijn er 12.000 huishoudens met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum). Moeten omgaan met weinig geld dat doet wat met je. Je komt in een stand van ‘overleven’. En dat is een stand die gericht is op de problemen en oplossingen van vandaag. Niet die van morgen. Je hebt niet de ruimte in je hoofd om aandacht te besteden aan gezondheid, sociale contacten, de opvoeding van je kinderen, opleiding en werk. Almere wil meer kansen bieden aan kinderen die leven in armoede, sneller problemen signaleren, betere begeleiding bieden en samenwerken met partners in de stad. De kern van het armoedebeleid is dat we mensen op zo’n manier willen ondersteunen dat ze weer een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, kansen kunnen pakken en het beste uit zichzelf kunnen halen.

Meer weten of meedoen?

Op almere.nl/doejemee staan voorbeelden van wat Almeerders kunnen doen. Bijvoorbeeld een maatje zijn voor iemand die kampt met problemen rondom armoede, gezonde maaltijden koken via Buitengewoon Almere of zelf een initiatief starten. Doe je mee?