ALMERE - In Almere Centrum start de gemeente de actie 'winkeldeuren dicht voor energiebesparing', waarmee ondernemers worden gestimuleerd om de deuren dicht te houden om zo energie te besparen. Ondernemers kunnen daarvoor een gratis deurbordje aanvragen bij de gemeente. De bordjes zijn bedoeld voor de detailhandel, horeca en openbare gebouwen. Op vrijdag 18 november overhandigde wethouder Alexander Sprong samen met de voorzitter van Ondernemers Vereniging Stadcentrum Almere Martin Ort het eerste bordje aan een winkelier in Almere Centrum.

Het doel van de proef actie is om de ondernemers te stimuleren om de deuren dicht te houden en zo energie te besparen. Veel ondernemers staan hier positief tegenover, met name als andere ondernemers ook mee doen. Het winkelend publiek is over het algemeen gewend aan open deuren. Om winkeliers te helpen, deelt de gemeente gratis deurbordjes uit. Op het deurbordje staat de tekst 'WELKOM, de deur is dicht om energie te besparen'. Het ophangen van het bordje is vrijwillig.

Aanleiding voor deze actie

Veel winkeldeuren staan het hele jaar door open. Winkeliers hebben daar zo hun redenen voor: vrees voor omzetverlies als ze de deuren dicht doen, contact willen houden met buiten of vanwege het beleid van het hoofdkantoor van een winkelketen. Maar de deur openhouden kost veel energie en dat zorgt voor een hoge energierekening en voor meer CO2-uitstoot. Bovendien geeft het ook een negatief signaal af aan het winkelend publiek dat wordt gevraagd om thuis zo veel mogelijk energie te besparen. Daarom wil de gemeente samen met de ondernemers iets doen aan de vanzelfsprekendheid van openstaande winkeldeuren.

Proef in Almere Centrum, daarna andere stadsdelen

Om te kijken wat de behoefte is van de winkeliers begint de gemeente de proef met de deurbordjes in Almere Centrum. Als de proef positief wordt ervaren, breidt de gemeente de actie uit naar de andere stadsdelen. Winkeliers en horecaondernemers in andere stadsdelen die alvast een deurbordje willen, kunnen die aanvragen.

Deurbordje aanvragen

Ben je winkelier of horecaondernemer in Almere Centrum, dan kun je een deurbordje aanvragen bij de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere via loes@almerecentrum.nl.