ALMERE - Het aantal banen in Almere is vorig jaar met bijna vijf procent toegenomen, en het aantal bedrijven is zelfs met 10 procent omhoog gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Flevoland en de zes Flevolandse gemeenten over de periode van 1 april 2022 tot 1 april 2023. Het totaal aantal banen in onze stad kwam vorig jaar daarmee uit op ruim 97.700, verdeeld over zo'n 30.000 bedrijven. Er zijn 4300 banen bijgekomen.

Daarmee heeft de stad een stijgende lijn als het aankomt op de lokale werkgelegenheid. Wethouder economie Maaike Veeningen: "Almere heeft deze groei aan werkgelegenheid nodig om zich te ontwikkelen tot een volwassen en aantrekkelijke stad, waar onze inwoners een goede kans hebben om een leuke baan te vinden. De groei in banen en vestigingen toont aan dat we de goede weg zijn ingeslagen."

De spreiding van de groei is groot en alle sectoren, behalve de financiële, hebben eraan bijgedragen. Deze groei valt samen met de 10 % groei van het aantal vestigingen. Vooral het aantal eenpersoonsbedrijven nam met 2700 fors toe.

De grootste sectoren in Almere blijven de groot- en detailhandel en reparatiebedrijven van auto's (21.000 banen, verdeeld over zo'n 4300 vestigingen), de gezondheidszorg (17.000 banen) en de zakelijke dienstverlening (9.300 banen). Dat komt bij elkaar opgeteld neer op bijna de helft van het totaal.

Het grootste deel van de bedrijven wordt gerund door een persoon, namelijk zo'n 23.900. Op de tweede plek komen de 23.350 bedrijven met 50 tot 250 personeelsleden. Van de bedrijven met 2 tot 9 personen heeft Almere er het minst: 14.225.

Profiel

Almere is een high tech en hoogwaardige industriestad, zo blijkt uit de cijfers. De industriële sector biedt aan 5800 mensen een werkplek. De industrie heeft grote bedrijven, die het momenteel goed doen, waarmee dit voor een groot deel verklaard kan worden. De ICT is de tweede grootste sector met 4800 banen en de bouw volgt met 4600. Daarmee beslaan deze sectoren 15 procent van het totaal aantal werkplekken in de stad.

Van 2022 tot 2023 groeide het aantal banen in de bovenstaande drie sectoren met 1100 banen. Dat is meer dan een kwart van de totale groei."

Ondanks de mooie ontwikkelingen op de Almeerse banenmarkt ben ik voorzichtig naar de toekomst toe. Er is nog veel onzekerheid bij ondernemers vanwege het tekort aan geschikt personeel, aan uitbreidingsruimte en toegang tot energie vanwege de netcongestie. Komend jaar wordt het spannend hoe ondernemers reageren op deze tekorten. Als gemeente ondersteunen we hen hierin", zegt wethouder Veeningen.

De groei is dan wel het grootst maar die is ook nodig. De banen blijven nog altijd achter ten opzichte van de grootte van de stad. Er is dus nog werk te verzetten, en daar is de gemeente ook elke dag mee bezig. Desondanks is de huidige groei een goede ontwikkeling. Het is een resultaat is van beleid dat voortvloeit uit de Economische Agenda. Daarmee hebben we als gemeente nieuwe bedrijven naar de stad getrokken en bestaande bedrijven uitbreidingsmogelijkheden gegeven.

Klik hier voor het hele overzicht van de Almeerse cijfers.