ALMERE - Als onderdeel van het groot onderhoud in de Regenboogbuurt doet de gemeente Almere samen met groenaannemer BTL en aannemer Dusseldorp, onderzoek naar verschillende manieren om hittestress te verminderen en de Regenboogbuurt te verduurzamen. Bomen spelen daarbij een grote rol. Vanuit het onderzoeksproject Urban Forestry van de TU Delft leggen we een klimaatarboretum aan: een laboratorium op locatie om meer te weten te komen over hoe bomen hun omgeving verkoelen. Verschillende soorten bomen worden getest op hun vermogen op het tegengaan van hittestress.

Maandag 6 april wordt gestart met de aanleg van het klimaatarboretum in de Regenboogbuurt, in de Groene Wig tussen de Siennastraat en de Prismastraat ten noorden van de busbaan. Er worden 74 bomen geplant. De bomen worden voorzien van boompalen gemaakt van Almeers hout. Het klimaatarboretum bestaat uit een verzameling bomen met verschillende eigenschappen, zoals de vorm van de kroon, de takkenstructuur, de vorm en kleur van de bladeren. Bij iedere boom worden temperatuurmetingen gedaan in verschillende weersomstandigheden. De resultaten laten zien hoe de verschillende boomeigenschappen de temperatuur beïnvloeden. Er wordt dus gemeten hoe effectief de bomen precies zijn, terwijl de bomen hun omgeving al verkoelen. Zo dragen ze bij aan een groene en gezonde stad.

Na afloop van het tweejarige onderzoeksproject worden de bomen verplant op verschillende plekken in en om de Regenboogbuurt. Zo houden we Almere groen en gezond. Voor nu en in de toekomst.