ALMERE - Graffitikunstenaars krijgen in Almere een nieuwe plek om straatkunstwerken te maken. Vanaf vrijdag is het toegestaan om op een 30 meter lange muur onder de Appelbrug, die de Parkwijk met Tussen de Vaarten verbindt, muurschilderingen te maken. Kunstenaar Kasper Jongejan van stichting District 13, had gevraagd om deze locatie aan te wijzen voor deze vorm van kunst. De gemeente Almere draagt dat idee een warm hart toe.


De nieuwe muur om graffiti te spuiten is bedoeld voor jonge kunstenaars, zodat ze hun talenten kunnen ontwikkelen. De gemeente Almere ondersteunt graag de ontwikkeling van kunst en cultuur in de stad. Street art toestaan op daarvoor aangewezen plekken is daar een onderdeel van. "Gaaf dat er hier een plek is waar graffiti gevierd kan worden!", zegt wethouder Roelie Bosch.

Voor het gebruik van de graffiti-muur onder de Appelbrug zijn enkele regels opgesteld. Zo moet iedere kunstenaar de gebruikte spullen weer meenemen. Ook is het alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegestaan om muurschilderingen te maken. Daarnaast is het verboden om discriminerende teksten of afbeeldingen neer te zetten.

Het idee voor de graffitimuur wordt inhoudelijk en financieel ondersteund vanuit de Impuls Jongerencultuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de afdeling Onderwijs, Sport en Cultuur van de gemeente Almere.

Officiële opening

Aanstaande vrijdag om 15.00 uur wordt de nieuwe kunstmuur officieel geopend door wethouder Roelie Bosch. Kunstenaars leggen dan speciaal voor de gelegenheid de laatste hand aan de eerste (legale) muurschildering op die plek. Je bent van harte uitgenodigd om te komen kijken. Naast de wethouder is ook initiatiefnemer Kasper Jongejan aanwezig voor de beantwoording van eventuele vragen.

De locatie onder de Appelbrug is de tweede muur in de gemeente Almere waar het mogelijk is om legaal graffiti te spuiten. De eerste graffitimuur werd vijftien jaar geleden in Almere Haven neergezet in de Jaagmeent. Zeer recent is hij vernieuwd omdat de oude vervallen was.

Volgens District 13 zijn dit soort plekken belangrijk voor straatkunstenaars. "Deze muren zorgen voor talentontwikkeling, saamhorigheid en acceptatie van de street art kunstvormen bij het bredere publiek", zegt kunstenaar Kasper Jongejan.