ALMERE - Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.


Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven zijn er van 19.30 tot 20.00 uur twee beiaardconcerten. Op het carillon van de Goede Redetoren in Almere Haven speelt Jeroen Heijungs en op de Lichtboogtoren in Almere Stad speelt Jessica Simonetti muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid, zoals op 4 mei, om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken. De torens zullen blauw-geel worden verlicht, de kleuren van de Oekraïnse vlag. Op het automatische carillon in de toren van de Drieklank in Almere Buiten zal op deze dag ieder uur het Oekraïense volkslied klinken.

Tevens is er mogelijkheid tot ontmoeting tijdens de concerten. De kerken zijn open. Carillons in heel Nederland en daarbuiten doen mee.