FLEVOLAND - Tijdens de International Europe Soya Open Field Day 2017 op 30 augustus 2017 had gedeputeerde Jan-Nico Appelman een primeur: hij kreeg uit handen van Peter Strijk het eerste kratje Hollandse Edamame.

Met de verse, groene sojaboontjes speelt de oprichter van DutchSoy uit Dronten in op de groeiende vraag naar plantaardige proteïne; met name de vraag naar Europese sojabonen, de Edamame wordt steeds groter. De boontjes zie je steeds vaker in de supermarkt.

Hybride burger

De sojabonen van Dutchsoy worden ook gebruikt in de 'hybride' burger '50/50 meat meets green proteïne' die voor 50% uit rundvlees en 50% verse soja bestaat. De burger werd op deze dag geïntroduceerd.

Samenwerking

DutchSoy, het bedrijf 'Meat and more', Aeres Hogeschool en Wageningen Universiteit werken met begeleiding vanuit de Flevo Campus samen om te onderzoeken welke soja het meest geschikt is voor verwerking in dit soort producten. De Flevo Campus is een samenwerkingsverband van de provincie Flevoland, gemeente Almere, Aeres Groep en het Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) uit Amsterdam. Doelstelling is om partijen te verbinden om kennisvragen op het gebied van voeding en de stad gezamenlijk te beantwoorden.

Gezonde voeding uit eigen omgeving

Gedeputeerde Appelman: "Dit is een mooi voorbeeld dat anderen kan inspireren. Met elkaar werken we zo aan gezonde voeding die uit onze directe omgeving komt."

Meer weten?

Kijk op de website van Omroep Flevoland en bezoek Flevocampus.