ALMERE - Het optreden van de politie na een examenstunt in het Oostvaarders College in Almere Buiten roept vragen op bij ouders en jongeren. De politie werd door school ingeschakeld om de veiligheid van de leerlingen en medewerkers te garanderen. Dat was nodig nadat een examenstunt in de school uitgelopen was op vernielingen en een vechtpartij waarbij scholieren gewond raakten.

We begrijpen dat dit incident emoties oproept. Ouders, jongeren en docenten waren getuige van een ingrijpende situatie. Dat raakt ons ook. Tegelijk wordt van politiemensen verwacht dat zij rust en orde brengen in een onveilige situatie en daarvoor is de politie bevoegd geweld te gebruiken. Na dit incident kijken we kritisch naar onze rol en hoe we reageerden in deze situatie en staan we in contact met betrokkenen.

Gewaarschuwd

De politie werd gebeld omdat de examenstunt in de school escaleerde. Er ontstonden vechtpartijen en er werden vernielingen gepleegd. Medewerkers van school voelden zich bedreigd en in de melding werd gezegd dat er ook scholieren gewond waren geraakt. Toen de politie arriveerde, stond er nog een grote groep van ruim honderd jongeren rond de ingang van de school. De sfeer was grimmig en er werden voorwerpen naar de politie gegooid. Ondanks herhaalde verzoeken om het schoolplein te verlaten, weigerden sommige scholieren gehoor te geven en escaleerde de situatie verder. Voordat er is opgetreden, is herhaaldelijk geprobeerd de situatie met hulp van de schoolleiding en gesprekken met jongeren rustig op te lossen. Hierna is ook door de politie gewaarschuwd dat er geweld gebruikt kan worden als de jongeren niet weg zouden gaan. Om de openbare orde en veiligheid te herstellen, wordt van ons verwacht dat we de stap naar voren zetten. De politie is bevoegd om met geweld in te grijpen als de situatie daarom vraagt, ook tegen minderjarigen.

Geweld door politie

De groep die, na meerdere waarschuwingen en vorderingen het terrein te verlaten, toch de confrontatie bleef zoeken, is vervolgens van het terrein verdreven. Politiemensen vormden een linie en dreigden geweld te gebruiken. Uiteindelijk is ook fysiek geweld gebruikt en werd de wapenstok een aantal keren ingezet. Er is geen stroomstootwapen ingezet. Uiteindelijk zijn drie aanhoudingen verricht omdat deze drie minderjarigen bleven terugkeren en agenten beledigden. Zij zijn aangehouden voor belediging en verstoren openbare orde. Zij zijn intussen heengezonden.

Beelden

Wij kennen de beelden van de incident en begrijpen dat dit vragen oproept. Geweld is heftig en daarom moeten we ons optreden kritisch en zorgvuldig bekijken. Het optreden van de collega‘s wordt getoetst en beoordeeld. Daarbij kijken we ook breder naar wat er gebeurd is. Intussen hebben we ook gesproken met ouders en jongeren die met zorgen en klachten naar ons toe kwamen. Er is ruim tijd genomen om hun verhaal aan te horen. Ook dit is een belangrijk onderdeel van ons werk. De school organiseert voor de ouders informatiebijeenkomsten, waar zij terechtkunnen met vragen en zorgen over de gebeurtenissen van woensdagmiddag. Hier is ook de politie bij betrokken.

Beoordeling

Het optreden van de collega‘s wordt getoetst en beoordeelt. Dat gaat volgens een standaard en zorgvuldig beoordelingsproces. De betrokken collega’s melden het geweld bij de hulpofficier van justitie, die hiervan een mutatie of een registratie opmaakt. Bij een registratie wordt het optreden beoordeeld door de politiechef. De politiechef baseert zich op een advies van het sectorhoofd en de commissie geweldsaanwending. De commissie bestaat onder andere uit een onafhankelijke burger die benoemd is door de minister van Justitie en Veiligheid.

Klachten

Iedereen die zich geraakt voelt door wat er is gebeurd, kan zich bij ons melden. We behandelen klachten met zorg, en zien die als een belangrijk onderdeel van transparant en lerend optreden.