ALMERE/AMSTERDAM/UTRECHT/KOOG AAN DE ZAAN - Medewerkers van het Post Interventie Team (PIT) van de Landelijke Eenheid hielden vijf mannen aan op verdenking van het exporteren van verdovende middelen. Na de aanhoudingen werden in totaal dertien doorzoekingen verricht. Bij deze doorzoekingen zijn onder andere geld, drugs en een vuurwapen in beslag genomen.

De verdachten uit Utrecht (33 en 40) Amsterdam (38), Almere (40) en Koog aan de Zaan (43) werden op dinsdag 22 maart aangehouden. Medewerkers van het Post Interventie Team (PIT) van de Dienst Infrastructuur (LE) kwamen de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Door berichten die via Encrochat en Sky ECC verstuurd waren te onderzoeken, kon het PIT de vijf verdachten identificeren. De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor het op grote schaal verzenden van verdovende middelen naar het Verenigd Koninkrijk.

Doorzoekingen en inbeslagname
Na de aanhoudingen werden in totaal dertien doorzoekingen gedaan in woningen, garageboxen, loodsen en boerderijen. Bij de doorzoekingen trof de politie 500 gram hennep, een geldtelmachine, een vaccuummeermachine en een koolstoffilter (kan gebruikt worden voor luchtzuivering bij een hennepplantage) aan. Daarnaast vonden zij ook een vuurwapen, munitie en explosieven (TNT).

Naast de verboden goederen zijn na de doorzoekingen ook in totaal ongeveer 100.000 euro aan contant geld, banktegoeden en cryptovaluta afgepakt en zijn daarnaast ook onroerend goed, twaalf voertuigen, een waterscooter, waardevolle horloges, illegaal vuurwerk en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Voorgeleiding en strafmaat
De verdachten worden vrijdag 25 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris van het Landelijk Parket Den Bosch. Op het ‘buiten het grondgebied van Nederland’ brengen van verdovende middelen staat een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar.

Post Interventie Team
Het PIT is een gespecialiseerd team van de Dienst Infrastructuur dat zich richt op het tegengaan van misbruik van legale post- en koeriersdiensten door personen die brieven en/of pakketten met verdovende middelen de wereld over sturen.