ALMERE - Een 26-jarige man uit Almere is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De man heeft eind 2017, samen met anderen, een Jumbo supermarkt in Almere overvallen en twee dagen later geprobeerd een Albert Heijn supermarkt te overvallen.


Op 17 december 2017 rent de man, samen met drie anderen, het Jumbo filiaal binnen. Zij hadden zich vermomd met bandana’s en bivakmutsen. Onder bedreiging van een automatisch wapen en een handvuurwapen moesten medewerkers de kassalades leegmaken en het geld in tassen van de overvallers stoppen. In totaal is er ruim 3250,- euro buit gemaakt. Ook moet een medewerker van de informatiebalie sloffen sigaretten in de tassen van de overvallers stoppen en is een telefoon van een medewerker gestolen. Daarna is het viertal gevlucht in een Volkswagen. Twee dagen later, op 19 december, probeert de man samen met twee anderen een filiaal van Albert Heijn te overvallen. Door een oplettende medewerker is dit niet gelukt. Toen de overvallers de winkel binnenkwamen is zij naar achteren gerend waardoor niemand de kassalades kon openen. Het drietal verliet zonder buit de winkel en zijn er vervolgens in een vluchtauto – een Volkswagen – vandoor gegaan.W

Herkend op tv
Begin september 2018 besteedt het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de twee overvallen in Almere. De 26-jarige verdachte is herkend op camerabeelden uit de supermarkt. Eerder al is de man aangehouden omdat hij in een gestolen Volkswagen reed. Bij die aanhouding zijn ook tassen en bandana’s gevonden, maar een link met de overvallen was er toen nog niet. Uit onderzoek blijkt dat de tassen die in de auto gevonden identiek zijn aan de tassen die gebruikt zijn bij de overvallen. Ook wordt het DNA van de man op de tassen en de bandana’s gevonden.

Platte hebzucht
De overval op de Jumbo en de poging daartoe op de Albert Heijn hebben grote indruk gemaakt op het personeel van de supermarkten en de getuigen. De rechtbank noemt de feiten zeer ernstig en ‘voor de rechtsorde schokkend’. De man en de mededaders handelden enkel vanuit platte hebzucht. Dat hij de overval, en de poging, pleegde in samenwerkingsverband waarbij ook nog eens wapens zijn gebruikt weegt de rechtbank strafverzwarend mee. Hierdoor komt de rechtbank tot een hogere straf dan de vier jaar die de officier van justitie had geëist. Een tweede verdachte van de overvallen is vrijgesproken. Hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat hij ook betrokken was bij de overvallen is er onvoldoende wettig bewijs tegen deze man.