ALMERE - Ze wilden de eigenaar van een kapsalon intimideren, maar de jonge mannen, die ervan verdacht worden op 3 november 2022 een aanslag te hebben gepleegd op een pand in Almere, hebben veel meer teweeggebracht. Door het schieten met een vuurwapen en het tot ontploffing brengen van een explosief hebben ze niet alleen de gebruiker van het pand bedreigd, maar ook enorme risico’s genomen en bijgedragen aan een groeiend gevoel van onveiligheid in de samenleving. Het Openbaar Ministerie vindt dat deze ernstige feiten streng bestraft moeten worden en eist daarom celstraffen tot twee jaar.

In het dossier van deze strafzaak zit, volgens het OM, voldoende bewijs om aan te tonen dat de drie verdachten een aanslag hebben gepleegd op een kapsalon. Twee 20-jarige mannen uit Almere en Amersfoort zouden samen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, terwijl een 19-jarige man uit Almere een faciliterende en aansturende rol heeft gehad bij het incident.

Daders filmden de aanslag
Het bewijs tegen de verdachten bestaat onder andere uit GPS-gegevens, afkomstig van de huurscooter die de verdachten gebruikten bij het plegen van de aanslag. Daarnaast zijn er onder andere bewakingsbeelden, telefoongegevens, chat- en tapgesprekken van de verdachten verzameld. Ook filmden en fotografeerden de daders zelf terwijl zij de aanslag pleegden. Dit materiaal werd teruggevonden op de telefoons van de verdachten.

Tijdens de doorzoekingen bij de verdachten thuis is ook kleding gevonden die overeenkomt met de kleding die de aanslagplegers droegen op de bewakingsbeelden. Bij de 20-jarige verdachte uit Almere is ook het vuurwapen aangetroffen dat vermoedelijk gebruikt is om de aanslag te plegen. Hierop werd ook het DNA aangetroffen van de 20-jarige man uit Amersfoort.

Levensbedreigende situaties
Hoewel alleen de 20-jarige man uit Almere (een deel) van zijn rol in de aanslag toegeeft, zijn volgens het OM alle drie de verdachten schuldig. Met hun acties hebben de verdachten veel schade aangericht en de eigenaar van een kapsalon ernstig bedreigd. De impact van de aanslag bereikt echter veel meer mensen dan alleen hun beoogde doelwit.

“De kapsalon bevindt zich aan een openbare weg, op een bedrijventerrein weliswaar, maar wel met omwonenden”, legt de officier van justitie uit. “Er mag dan ook van geluk gesproken worden dat tijdens de beschieting en de explosie niemand in het pand aanwezig was of nabij.” Zowel het afvuren van meerdere kogels, als het teweegbrengen van een heftige explosie had daarbij tot levensbedreigende situaties kunnen leiden.

Forse straffen
“Het behoeft geen toelichting dat een beschieting van een pand de nodige schrik en gevoelens van angst en onveiligheid in de buurt teweeg heeft gebracht”, vertelt de officier van justitie. “De maatschappij wordt tegenwoordig steeds vaker opgeschrikt door explosies en beschietingen bij woningen en panden. Er moet een einde worden gemaakt aan het gemak waarmee dit soort feiten, gericht op intimidatie, vandaag de dag lijken te worden gepleegd. Het OM meent dat feiten als deze dan ook streng bestraft dienen te worden.”

Tegen de 20-jarige man uit Almere, die naast het plegen van de aanslag ook verdacht wordt van wapenbezit, eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vierentwintig maanden. Tegen de andere twee mannen eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.