LELYSTAD - Een 41-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige plaatsgenoot zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor een woningoverval op 8 december 2016 in Almere. Zij hebben bij de overval een mobiele telefoon en een groot geldbedrag buit gemaakt. De 41- jarige man is daarnaast ook veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf voor vuurwapenbezit.

Professioneel te werk
Vermomd als pakketbezorgers zijn de mannen, samen met een derde persoon, naar de woning van het bejaarde slachtoffer gegaan. Toen de vrouw opendeed hebben zij haar de gang in geduwd, opgetild en op de grond gegooid. Vervolgens hebben zij haar vast getapet. Na de overval hebben zij haar aan haar lot overgelaten. De rechtbank rekent dit beide verdachten zwaar aan. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de overvallers min of meer professioneel te werk gingen door het slachtoffer te misleiden met de postpakketten. Hoeveel geld er precies is weggenomen uit de woning is niet vast te stellen, maar uit het dossier blijkt dat het om een groot bedrag gaat.

Lichaam in Veluwemeer
De buit van de overval is verdeeld onder de drie overvallers en een vierde persoon. Die vierde persoon is later dood gevonden in het Veluwemeer. De politie heeft aanwijzingen dat zij de overvallers heeft getipt dat er een groot geldbedrag bij het bejaarde slachtoffer in huis lag. Pas nadat haar lichaam in april 2017 is gevonden heeft de politie kennis gekregen van de overval.

Geen aangifte
De bejaarde vrouw heeft geen aangifte van de overval gedaan en zij heeft over wat haar is overkomen bij de politie niet tot in detail willen verklaren. Toch heeft de rechtbank kunnen vaststellen dat tegen haar dat geweld is gebruikt, en ook dat een groot geldbedrag uit die woning is gestolen. Aan wie dat geld precies toebehoort is niet geheel duidelijk geworden, maar in elk geval niet aan deze verdachten.

Beide verdachten hebben tijdens de behandeling van hun strafzaak vooral gezwegen en ook verder geen inzicht willen geven in hun persoonlijke omstandigheden. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de aard en ernst van deze overval, gelet op hun strafblad en de straffen die doorgaans voor dit soort feiten worden opgelegd.