AMSTERDAM/ALMERE - Vier mannen van 20 tot 23 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld tot straffen van 16 tot 40 maanden cel, voor het ontvoeren, bedreigen en mishandelen van een vrouw, op 31 december 2019 in Amsterdam en Almere. De vijfde verdachte, een vrouw van 29, wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij het incident.​

Vuurwapen en heet water
Het slachtoffer werd op oudejaarsdag door de daders vanuit haar woning in Amsterdam-Noord ontvoerd naar een huis in Almere. De daders zouden haar ervan hebben verdacht geld van een van hen te hebben gestolen. Ook haar kinderen van 3 en 7 werden meegenomen. In het huis in Almere werden de vrouw en haar kinderen langdurig van elkaar gescheiden. Terwijl de kinderen boven zaten, werd hun moeder beneden bedreigd en mishandeld met een vuurwapen: de daders sloegen haar meermaals met een pistool op haar hoofd en knieën. Ook goten ze met een waterkoker heet water in haar nek. De vrouw werd uiteindelijk op nieuwjaarsdag bevrijd door een arrestatieteam, na een melding van een van de buren.

Veroordeling maar ook vrijspraak
De rechtbank stelt vast dat de vier mannen allemaal een aandeel in de ontvoering en mishandeling hebben gehad. Hiervoor worden zij dan ook veroordeeld. Ze worden vrijgesproken van de ten laste gelegde poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Hoe traumatisch het geweld voor de vrouw ook is geweest, het kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat de kans op zwaar lichamelijk letsel aanmerkelijk is geweest. Dat komt doordat niet is vast te stellen hoe hard de vrouw met het wapen is geslagen en of het water nog kokend was toen het in haar nek werd gegoten. Het bij de vrouw geconstateerde letsel en haar eigen verklaringen bieden hiervoor onvoldoende houvast.

Straffen
De 23-jarige verdachte krijgt met 40 maanden cel de hoogste straf opgelegd. Hij had een leidende rol in het hele incident en is ook degene die het geweld tegen de vrouw heeft gebruikt. Bovendien acht de rechtbank bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen van ongeveer 200.000 euro en aan wapenbezit.

Twee mannen van 20 worden voor hun aandeel en voor wapenbezit veroordeeld tot respectievelijk 30 maanden en 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De vierde man (22) wordt veroordeeld tot 16 maanden waarvan 4 voorwaardelijk. Ook moeten de mannen het slachtoffer een schadevergoeding betalen van zo’n 7.500 euro.​

Vrouwelijke verdachte was niet betrokken
Een 29-jarige vrouw is vrijgesproken van alle verdenkingen. Het slachtoffer werd in haar huis vastgehouden en mishandeld. Ze was echter op dat moment niet thuis en het is niet vast komen te staan dat ze wist wat zich in haar huis afspeelde.