LELYSTAD - Afgelopen nacht kreeg de Landelijke Eenheid Noordwest een melding van een straatrace die gaande was aan de IJsselmeerdijk in Lelystad. Men is gezamenlijk met de collega's van Politie Lelystad ter plaatste gegaan. Dit deed men met zowel opvallende als ook snelle onopvallende voertuigen.


Aangekomen op de IJsselmeerdijk zag men rond de 100 personenauto's en een grote groep personen, en constateerden dat er daadwerkelijk straatraces werden gehouden. Doordat er in een onopvallend voertuig gereden werd hadden de racers niet in de gaten dat er politie aanwezig was in hun gelederen. Aangekomen bij de startpositie zag de politie een tiental voertuigen klaar staan en hoorden de motoren van de voorste voertuigen hoge toeren maken. Het opvallende dienstvoertuig van het team verkeer kwam inmiddels ook dichterbij en zette in de verte zijn blauwe zwaailichten aan om de voor hen tegemoet komende racers te waarschuwen en te manen af te remmen. Hierop ontstond er direct onrust binnen het aanwezige publiek wat zich allemaal haastte richting hun voertuigen. Verschillende betrokkenen gaven het signaal dat iedereen weg moest waarna ook de politie in de stoet mee reden richting de A6. Ook het onopvallende videosurveillancevoertuig van het team verkeer was aangesloten en ook zij gingen op in de groep.

Zodra men uit het zicht was van het opvallende dienstvoertuig ging een groot deel met hoge snelheid richting de snelweg A6. Aangekomen op de A6 waande een groot deel van de groep zich als op een circuit: snelheden van ver boven de 200 kilometer per uur, rechts inhalen, bumperkleven met tussen ruimten van niet meer dan drie meter bij 180 kilometer per uur en het negeren van alle soorten weg belijning.

Gezamenlijk met het team verkeer zijn er meerdere snelheidsmetingen gedaan. Daarbij zijn verschillende bekeuringen opgemaakt die per post bij de verschillende betrokkenen op de mat zullen verschijnen, waarvan acht snelheidsoverschrijdingen van meer dan 50 kilometer per uur waarvoor het rijbewijs ingeleverd moet worden. Eén van de snelheidsovertreders heeft direct zijn rijbewijs moeten inleveren nadat hij met 175 kilometer per uur was geklokt in de 100 bij Almere-Poort. De anderen zullen hiervan via justitie bericht krijgen per post.