ALMERE - Onlangs is het disciplinair onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van negen Almeerse collega’s afgerond. Bij vijf collega’s is plichtsverzuim vastgesteld en zij krijgen een maatregel opgelegd. Drie collega’s worden verplaatst naar een ander team.

Naar aanleiding van meerdere ernstige meldingen werd in december disciplinair onderzoek gestart door de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK). Zij onderzochten signalen van grensoverschrijdend gedrag van negen politiemensen uit de eenheid Midden-Nederland, allen werkzaam in Almere.

Uitkomst onderzoek

Uitkomst van de onderzoeken is dat bij vijf medewerkers plichtsverzuim is vastgesteld. Het onderzoek wees uit dat deze medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan ongepast en grensoverschrijdend gedrag richting collega’s of burgers. Zij kregen een maatregel opgelegd die varieert van een berisping tot aan voorwaardelijk ontslag als maatregel. Drie medewerkers zetten hun loopbaan op een ander voor team voort.

In de andere gevallen is in het disciplinaire onderzoek geen plichtsverzuim vastgesteld. Dat betekent dat er geen disciplinaire straf wordt opgelegd. Wel gaven de uitkomsten van alle onderzoeken aanleiding tot zowel teambrede als individuele interventies.

Yvonne Hondema, politiechef Eenheid Midden-Nederland: “Het traject en de afdoening dragen bij aan een veiliger team. Dat is belangrijk, want een sociaal veilig werkklimaat is een fundament waarop goed politiewerk rust.”

Beroepscode

De samenleving verwacht van politiemensen een voorbeeldfunctie. Zowel in het uniform als daarbuiten. Om medewerkers daarbij te helpen heeft de politie een beroepscode. Dit is een handleiding voor alle politiemedewerkers. In de beroepscode staan de kernwaarden van de politie en is beschreven wat die betekenen in het werk, maar ook daarbuiten. Wil je meer weten over onze beroepscode? Klik dan hier.