AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen uit Amsterdam gevangenisstraffen van 20 en 22 jaar geëist vanwege de kille huurmoord op Ali Motamed in Almere.

Het 56-jarige slachtoffer verliet op 15 december 2015 iets voor 7 uur 's ochtends zijn woning om naar zijn werk te gaan. Hij stond spullen in een bestelbus in te laden toen hij meedogenloos van dichtbij door het hoofd werd geschoten. De daders vluchtten in een auto die een paar kilometer verderop brandend werd teruggevonden.

Koelbloedig
Het was, volgens de officier van justitie, een uitzonderlijk ernstig en schokkend misdrijf: "Volstrekt gewetenloos hebben zij zich geleend voor een koelbloedige huurmoord."

De mannen van 29 en 36 jaar uit Amsterdam zouden, volgens het OM, alleen gedreven zijn door de zucht naar een beloning of aanzien binnen het criminele milieu. Zij hadden zich goed voorbereid om een geschikt moment te kiezen om toe te slaan: vroeg in de ochtend toen hun slachtoffer nietsvermoedend naar zijn werk zou gaan.

Het OM rekent het de mannen zeer zwaar aan dat zij geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden hebben genomen, de nabestaanden daardoor extra pijnlijk hebben geraakt, en met deze moord hebben bijgedragen aan gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Motief
Het motief voor de moord is onbekend gebleven. Er zijn vermoedens dat vanuit Iran de politieke achtergrond van het slachtoffer een rol heeft gespeeld. Maar dat is niet vastgesteld. "Er is niets gevonden dat een link legt tussen de verdachten en de opdracht die vanuit Iran zou zijn gegeven. Voor de ernst van het misdrijf doet dit ook niet ter zake."

Beide mannen stonden ook terecht vanwege brandstichting, vernieling en de heling van een gestolen auto. De auto die bij de moord was gebruikt was eerder gestolen en voorzien van valse kentekenplaten. Hij werd brandend achtergelaten op een parkeerplaats waar tuinen en schuren aan grensden.

De hoogte van de strafeisen tegen de verdachten liep uiteen. Dat is vanwege het strafblad van een van hen, waaruit het OM de conclusie trok dat hij zich volledig van de samenleving heeft afgekeerd. In 2008 schoot hij al eens met een automatisch vuurwapen iemand dood.

Het strafproces tegen een derde verdachte, die vermoedelijk de moordopdracht gaf aan de uitvoerders, begint op 14 mei bij de rechtbank Amsterdam.